Valentin-nap

Mindenkinek vidám Valentin-napot! Itt egészen jól telik annak köszönhetően, hogy két kedvenc barátném kitalálta, hogy játékkal ünnepelhetnénk e jeles napot. A program résztvevőinek fele, kb. negyven ember jelentkezett.

 

A játék neve 天使 (angyal), és a lényege, hogy akinek a nevét kihúztuk, azt két nap megajándékozzuk (hogy 13-án miért, azt nem tudom, de így tényleg mókásabb). Az ajándék lehet egy rövid, szívderítő üzenet vagy bármi, ami nem kerül pénzbe (a menzán lehet csokit, mandarint venni). Az aláírás „angyal”. Akárhányszor lehet ajándékot küldeni, a két lány a postás. Mindenki nagyon rákapott, úgyhogy egész nap rohangálnak. Hiába, jó érzés ajándékot adni és kapni. Ma este 9-kor derül ki, kinek ki volt az angyala.

Amúgy a héten két előadást kell tartani, pénteken pedig elkezdődik a vizsgaidőszak, vagyis most kezd megint besűrűsödni a program.

De ha már Valentin-nap:

Japánban hagyományosan (már amennyire lehet hagyományról beszélni) Valentin-napkor csak a nők adnak a férfiaknak ajándékot, amit a férfiak március 14-én, a Fehér-napon viszonoznak. Gyakorlatilag egyre népszerűbb a tomo-csoko, barátoknak adott csoki, és főleg a fiatal nők a barátnőiknek adják a legtöbb csokit.

Szóval szerintetek hány csokit kap egy férfi?

A Mynavi News honlap a saját felhasználói körében végzett felmérést. 321-en adtak választ 2012 január 25-e és február 3-a között az alábbi kérdésre: „Szerinted kapsz csokit Valentin-napkor?”

Az eredmény:

1 csoki 27.1%

2 csoki 14.0%

3 csoki 6.5%

4 csoki 2.2%

5 csoki vagy több: 4.7%

nem kap: 45.5%

A japán férfiak 45 százaléka saját jóslása alapján nem kap csokit! Ez azért is különösen nagy szám, mert hagyományosan elterjedt a giri-csoko, vagyis „kötelességből adott csoki”, amit a munkatársaknak, főnököknek és ismerősöknek adnak a nők.

A következő kérdésből: „Kitől kapsz csokit?” ez ki is derül: a férfiak 73.7%-a munkahelyen a munkatársaktól kap csokit. 29.1% barátnőtől, 23.4 % feleségtől (több választ is bel lehet jelölni), 4.6% anyukától, sőt 0.6% a nagymamától!

http://news.mynavi.jp/c_career/level1/yoko/2012/02/post_1481.html