Valentin-napi csokoládék és receptek japán módra :)

Gyors áttekintés a japán Valentin-nap ünnepléséről valamint főzési gyorstalpaló – elsősorban lányok számára.

Valentin-napon a nők Japánban csokoládét adnak a férfiaknak, amit március 14-én, a Fehér Napon a férfiak szintén ajándékozással hálálnak meg nekik.

Egy nő többféle szándékkal adhat csokoládét egy férfinak:

* Giri-choco: Olcsó, dobozos csokoládé. Ezt általában a nők apának, főnöknek, férfi kollégáknak, barátoknak és más hímnemű társuknak adják minimális kedvesség gyanánt. Ezt sok férfi Japánban elvárja nő ismerőseitől, és egyre több japán nő húzza a száját, ha erre a hagyományra gondol. Giri-choco-t amúgy sem nagy dicsőség kapni, mivel egyesek véleménye szerint ez szánalomajándék a nők részéről szingli férfitársaik számára, mégis még jobban szégyelli magát az aki egyáltalán nem kap.
*Tomo-choco: A tomodachi szóból ered, ez a nők szokása, hogy egymás között csokoládét cserélnek barátságuk jeléül.
* Honmei-choco: No ez már az igazi, drágább, akár luxuskategóriába tartozó, igényesebb csokoládé is lehet, amit a nők szerelmük jeléül adnak a kiszemelt vagy már megkaparintott férfinak 🙂 Az igazi viszont az, ha a barátnő/feleség/kedves/szerető/anyakezdemény saját maga készíti el otthon a férfi számára a csokoládét. (Ebből jön a neve is: honmei=home made) Sokféle variáció létezik, és ez az ajándék igazán személyre szóló, amiért ráadásul a férfi is nagyon meg lesz hatódva. (Tapasztalatból írom 😉 )

Mivel egyre több párkapcsolatban élő animerajongó is kezdi átvenni ezt a szokást, a látott animék után saját maguk is nekilátnak otthon a főzőcskézésnek. Három évnyi Valentin-napos csokikotyvasztás után szeretném megosztani tapasztalataimat és tanácsaimat azokkal a lányokkal (és fiúkkal is természetesen) akik szeretnék egy doboz házi készítésű csokoládéval meglepni párjukat a szívecskés napon.

Cheza tanácsai otthoni trüffel gyártáshoz:

* Ne sajnáld az extra pénzt a jó minőségű alapanyagokra! A legjobb szakács sem tud silány hozzávalókkal 5 csillagos fogásokat készíteni.
* Bármilyen gyors és egyszerű, felejtsd el, hogy a mikróban olvasztod fel a csokoládét! Kifut, leég, keserű lesz és becsomósodik. Csokoládét csakis vízgőz fölött (fazékban forralsz vizet, egy másik lábost vagy hőálló keverőtálat teszel föléje és abban kezded el folyamatos kevergetés mellett olvasztani a csokit.
* Időt és alapanyagot spórolsz meg ha elkészítesz egy alapmasszát. Ez általában sima főzőtejszín, étcsokoládé(!), vaj, cukor, kakaópor és tej keveréke. (Az ízek kiemelése érdekében csipetnyi só is mehet bele. Fontos, hogy étcsokival dolgozzunk, a tejcsokoládé túl édes végeredményt adhat.) Olyan arányban keverd el, hogy sűrűn folyó masszát kapj! Én ezután szoktam kis gyömbérport/chilit beletenni, de ami feltétlenül kötelező ilyenkor, az a vaníliakivonat, vagy ha nagyon hedonisták akarunk lenni, akkor egy fél vaníliarúd kikapargatott belseje.

* A tejszínt és a cukrot saját, illetve párod ízlése szerint adagold. Az édesítőszert is nyugodtan használhatod.
* Ha készen van a massza, még melegen osszuk szét annyi adagra, ahány fajta csokoládét akarunk készíteni. Ezután jöhetnek az ízesítések: nálunk nagyon bevált a Bailey’s és dió keverék, a Bailey’s és narancs keverék(narancslikőr nem volt itthon, de így is jó lett csak finoman bele kell reszelni a narancs héját és belefacsarni a gyümölcs levét a masszába), a kókuszlikőrös (természetesen kókuszreszelékben megforgatva), a rumos cseresznyés, a marcipános (mandula aroma a masszában és a tetejére piros marcipánból szaggatott szívecskék) valamint a kandírozott gyümölcsös verziók. Nyugodtan lehet kísérletezni az otthon található alapanyagokkal, a likőrös bonbonok mindig nagy sikert aratnak. (Az sem fájt senkinek amikor egy csokoládészuffléba belement pár löttyintésnyi mézespálinka:D)
* Ha mogyorófélékkel szeretnél dolgozni, fontos, hogy belekeverés előtt alaposan törd apróra (ha lehetőséged van rá, mozsárban egy kis ideig még próbáld kisebbre zúzni), hogy amikor a fogyasztásra kerül a sor,akkor ne ropogjon a kiszemelted foga alatt. Sokat dob még az ízvilágon, ha serpenyőben az összezúzott diót/mandulát/pisztáciát enyhén megpirítod, hogy előjöjjön természetes aromája.
* Ha megvagy az ízesítéssel, tedd be a hűtőbe a keveréket 20 percre, hogy éppen megdermedjen. Ha több ideig hagyod bent akkor később kínkeserves munka lesz golyókat gyúrni a masszából.
* Díszítéshez nyugodtan megforgathatod színes cukorkában, csoki vagy mandulareszelékben, kókuszreszelékben, de ha bevállalós vagy akkor kísérletezhetsz fehér csokis bevonattal, vagy egy cukormázak adagolásához használt pisztollyal vagy zacskóval szép mintákat is rajzolhatsz a bonbonokra.
* Mindegyik golyó alá használj kis minyon- vagy bonbonpapírt.
* Nagy traumát szokott nekem okozni, hogy mégis mibe rakjam bele a csokoládét. Eddig minden évben sikerült valamelyik igényesebb írószerboltban kis kartondobozokat találni, amik már szépen be voltak vonva valamilyen csomagolópapírral. Ügyesebbek megpróbálhatnak saját dobozt készíteni.
* Érdemes amennyire lehet, díszítéssel és csokival kitömni a dobozt, különben amikor éppen szívünk szerelméhez igyekszünk összerázódhat az egész kompozíció.

Ennyi lenne a jótanácsokból. Ami hátravan, hogy beköltözzünk a konyhába, majd a munka végeztével bezsebeljük a bókokat 🙂 Kellemes kísérletezést és jó főzőcskézést! 🙂

Örömmel fogadunk a cikk fórumtopikjába képeket a elkészült műalkotásokról 🙂

Előre is boldog Valentin-napot kíván a Szaku! 🙂