Tengerészek és katonák ismerkednek a teaszertartással

Az okinavai ütközetben elesett harcostársakra emlékeztek amerikai tengerészek és japán katonák egy teaszertartáson.

Az eseményt a háborúban elesettek hősi temetőjében tartották az Ima a békéért nevű parkban. Az 1945-ös, 83 napig tartó harcok során 200,000 ember halt meg, köztük 12,500 amerikai. A szertartást Szen Gensicu teanagymester vezette, aki az Uraszenke iskolában oktatja a Tea Útját.
Ez volt a kilencedik ilyen szertartás, amit Szen rendez – ő Szen no Rikjú, a híres teamester 15. generációs leszármazottja. Szen no Rikjú 1522-1591-ig élt és ő vitte tökélyre a teafogyasztás művészetét, amelyet sokan a japán szellemi kultúra kvintesszenciájának tartanak.

A kimonóba öltözött teamestert mintegy négyszáz vendég és tea-tanítvány köszöntötte, ahogy végigsétált a temetőben. Kétoldalt tisztelgő katonák sorfala állt az Okinava fővárosában, Nahában állomásozó amerikai hadsereg tagjaiból. A kísérőzenét játszó zenekar japán és amerikai katonákból állt.

A mostani volt az első alkalom, hogy amerikai és japán katonákat is meghívtak az éves szertartásra.

A tea útját négy szóban lehet leírni: va (harmónia), kei (tisztelet), szei (tisztaság) és dzsaku (nyugalom). A tea felkínálása jelképezi e négy elem segítségével elért lelki békét.

"Békesség egy csésze tea segítségével" – ez a 84 éves Szen életre szóló jelmondata, akit a Császári Haditengerészet 63 évvel ezelőtt egy öngyilkos kamikaze csoportba sorozott. Nyugat-Japánban képezték ki, majd Kagosimába, a fősziget déli csücskébe rendelték. Szemtanúja volt, ahogy a kamikaze pilóták útnak indulnak, hogy megtámadják az amerikai flottát az Okinava környéki vizeken.

– Számos bajtársamat vesztette el – meséli Szen a szertartás után. – Túlélőként mindig is teát fogok kínálni és tiszteletemet teszem a háború összes áldozatáért, halálom napjáig.

Elmondta: elégedettséggel tölti el, hogy mindkét ország katonái részt vettek az idei ceremónián.

– Közösen elérni egy dolgot a tartós béke záloga – mondta. – Szeretnék egy harmóniában élő világot látni, ahol az emberek bármiféle diszkrimináció nélkül élhetnek.

Japán teanagymestereként és az Egyesült Nemzetek jószolgálati nagyköveteként Szen hatvannál is több országot látogatott meg, mindenütt békeüzenetét terjesztve a tea és annak szelleme felkínálásával.

A mostani szertartáson résztvevőknek szánt üzenet nem veszett el nyomtalanul.

– Nagyszerű lehetőség volt és igazán értékeljük a meghívást – mondta az egyik amerikai tiszt.

– Mindkét ország sokat szenvedett a háború idején, és a Tea Útja segítségével esélyt kapunk arra, hogy felfogjuk, mit vesztettünk mindannyian. Jó érzés emlékezni a mindannyiunkat érintő végső áldozatra – mondta.

Egy másik amerikai tiszt így nyilatkozott: "Csodálatos érzés a békét hirdetni a Tea Útja szellemiségével. Ami ezt a szertartást különösen jelentőssé tette, az az amerikai katonák részvétele.

– Megtiszteltetés volt – mondja a 17 éves Olivia Pollard, aki katona édesapjával, James Pollarddal vett részt az eseményen. – Ez életre szóló élmény a számomra.

Stars and Stripes