A szusiéttermeknek is kárt okoz a vulkánkitörés

Az izlandi vulkánkitörés még a japán szusikészítőknek is gondot okoz, ugyanis a szusi és szasimi elkészítéséhez használható norvég lazacszállítmányok nem érkeztek meg a szigetországba és a raktárak is kimerülőben vannak. (Fordítás egy 2010. április 21.-i cikkből.)

A norvég halászhajók által az Atlanti-óceánból kihalászott lazacok 90%-át a japán megrendelők vásárolják fel. A halakat kifogás rövid időn belül teherszállító repülőgépekkel juttatják el a japán halpiacokra. A vulkáni hamufelhő miatt azonban nem csak a személyszállító járatok, hanem a teherszállítók sem repülhettek.
„Semmilyen megrendelést sem tudtak teljesíteni. Csak reménykedünk, hogy a vulkánkitörés hamarosan véget ér”- mondta a tokiói Cujuki (a világ legnagyobb halpiacának) egyik árusa. Az eladó múlt péntekre várta volna a lazacszállítmányt Új-Zélandról. A népszerű halhús általában nyersen, szasimiként vagy grillezve kerül az éttermek asztalaira. A legnagyobb importáló, a Szaihoku Halászati Vállalat nyilatkozata szerint a vulkánkitörés miatt 30 millió yenes (324 000 dolláros) veszteség érte őket az eltelt napokban. Ez az összeg a havi bevételük harmada. A cég évente 2000 tonnányi norvég lazacot importál, hetente négy frisshal-szállítmányt fogad — így jobb minőséget kínálhat, mint akik fagyasztott árut szállítanak. 

A Norvég Halászati Szövetség beszámolója szerint a fő ázsiai felvásárlóterületek Dubai, Bankok, Szingapúr, Oszaka és Tokió. Ezek az országok az átmeneti készlethiány miatt megduplázták a megrendeléseket.
A tokiói szusibolt, a Szusi Icsiban (az “icsiban” jelentése: “első számú”) üzletvezetője, Kazuo Takajanagi szerint a lazac beszerzési ára 20%-al emelkedett, de a csak rövid ideig tartó készlethiány miatt remélhetőleg nem kell emelni az éttermi árakat.
„Ha azonban a kitörések folytatódnak, kénytelenek leszünk másokhoz hasonlóan Új-Zélandról importálni, bár valószínű, hogy az ottani lazac nem lesz olyan népszerű és keresett, mint az omlós húsú norvég lazac.”