Visszaszámolás II.

Vége a vizsgaidőszaknak és holnap reggel 7-kor ötnapos osztálykirándulásra indulunk  Kanszaiba.

 

Kanszai a Honsú-(fő)sziget nyugati részét jelöli. Idetartozik Hirosima, Oszaka, Kiotó.

Szerdán tartottak nekünk egy előadást a kirándulásunk célállomásairól: Hirosimáról, Kiotóról és Naráról. Sok apró érdekességet tudtunk meg.

Például: Hirosima és a kanna kapcsolata.

A kanna japánul ennek a virágnak a neve:

 

A 90-es években elindult egy kezdeményezés, melynek során ezer tő kanna-virágot ültettek el városszerte. A kanna a remény virága. Az ok: az 1945. augusztus 6-án történt atombomba-támadás után egy hónappal, amikor még az egész város romokban hevert, az epicentrumtól párszáz méterrel kivirágzott egy kanna-virág.

Hirosima híres étele az okonomijaki Hirosima-módra, a kaki (ami most nem a gyümölcs, hanem egy kagylófajta) és a momidzsi-mandzsú (momidzsi-főttgombóc).

 

Hirosimához közel van Mijadzsima, ami a három legszebb japán táj egyike. Az Ucukusima-dzsindzsa (szentély) dagálykor úgy néz ki, mintha a vízen lebegne.

Most tudtuk meg, hogy a híres torii (pl. A japán világ atlasza borítóján is ez van) tartóoszlopait nem ásták be a földbe, csak lerakták. A hagyomány szerint azért nem dől el az apály-dagály ellenére, mert isteni helyszín.

Naráról a Nagy Buddha, az őzek, a templomok és Szentokun juthat eszünkbe. Szentokunról már mi is írtunk, az egyik legellenszenvesebb/legkimocsivaruibb (gusztustalan, undorító) karakter, amit valaha japán földön kitaláltak. Nagyon sok japán is berzenkedik ellene, de pont emiatt lett híres.

Ha már az őzek: mi a különbség a mijadzsimai és narai őzek között?

A mijadzsimaiak soványak, a naraiak pedig kövérek. Ennek oka, hogy az előző helyen az önkormányzat a vadon élő állatok közé sorolja őket, és így tilos az etetésük, míg Narában lehet venni eleséget a számukra. Állítólag a narai őzek biccentenek, mikor megkapják a finomságot. Majd letesztelem.

 

Kiotóban már sokszor jártam, de most hallottam először, hogy a Kijomizudera forrásvizénél (otova no taki, három kis vízesésből lehet inni) jobbról haladva a következőkért lehet imádkozni: egészség, szépség, karrier. Azonban csak egyből szabad inni! Ha nem így teszünk, nem fog hatni a kérésünk.

 

Majd még mesélek, ha hazajöttünk!