Világraszóló botrány a szumósoknál

A szumó hosszú történetében még soha nem volt rá példa, hogy egy aktív élversenyzőt eltiltottak volna a sportolástól – ezidáig. A Japán Szumószövetség egy orosz szumóssal most kivételt tett, mivel a férfit letartóztatták marihuána birtoklása miatt.

A szumós vésztanács még a letartóztatás napján meghozta döntését, egyúttal elfogadta az 55 éves edző lemondását is. Az istálló tovább működik, a szövetség által kinevezett vezetővel.

A húszéves Vakanoho nevű szumós igazi neve Szoszlán Alexandrovics, aki a legfelső makuucsi osztályban versenyzett "beismerte a vádakat", idézte a szövetség szóvivője egy sajtótájékoztatón, amelyen megindokolták az eddig még sosem alkalmazott büntetést.

Az edzőre nem róttak ki további büntetést. A szövetség ezt azzal indokolta, hogy "a férfi lemondása önmagában elegendő volt, mivel látszik, hogy komolyan veszi a dolgot".

Vakanohót néhány napja tartóztatták le, miután találtak nála egy orosz készítésű cigarettát, amely 0,3 gramm szárított növényt, köztük kannabiszt tartalmazott. A dolog úgy derült ki, hogy a sportoló elvesztette pénztárcáját, amit valaki leadott a rendőrségen – benne az említett cigarettával.

BB