Van tetoválásod?

Az oszakai polgármester, Hasimoto Tóru felmérést indított a városi alkalmazottak körében arról, hogy van-e tetoválásuk vagy nincs. Most kijelentette: az, aki nem hajlandó résztvenni a felmérésben, elfelejtheti az előléptetést.

 

 

Eddig 33.000 dolgozó közül 110 vallotta be, hogy van tetoválása. A polgármester még gondolkodik azon, hogy elbocsássa-e őket munkahelyükről. Az ok: ” a polgárok kellemetlenül vagy megfélemlítve érzik magukat, ha egy városi közalkalmazott tetovált. Ez aláássa a városba vetett bizalmat.”

Japánban régebben a jakuzák, azaz gengszterek és más alvilági figurák tetováltották csak magukat. Ennek hatására máig nem mehet uszodába, közfürdőbe, sőt sportklubba sem az, akinek tetoválása van.

Ugyanakkor jelenleg a tetoválás az önkifejezés egy formája Japánban is. A 110 közalkalmazott közül soknak delfin, teknős, hold, és hasonló “ártatlan” tetoválása van.

800 tanár nem volt hajlandó nyilatkozni, kijelentve, hogy a felmérés a személyiségi jogaikat sérti. Oszakai ügyvédek egy csoportja szintén kérte a városi bíróságot, hogy vizsgálja ki az ügyet, mely a dolgozók jogait sérti.

A polgármester ugyanakkor úgy véli, akinek tetoválása van, az ne dolgozzon a közszférában.

Az újságok még a polgármesteri választási kampány idején kiderítették, hogy Hasimoto apja és nagybátyja is gengszter volt, egy unokatestvére pedig börtönben ül emberölés miatt. Hasimoto ezeket akkor be is ismerte.

Japan Today