Ukrán-japán barátság

ImageOno Motohiro, a Japán-Ukrán Kulturális Kapcsolatok Társaságának elnöke könyvet adott ki élményeiről, melyeket egyéves Ukrajnában való tartózkodása alatt szerzett. Reméli, hogy ezzel elősegíti a kulturális kapcsolatok fejlődését a két ország között. Ukrajna teljesen ismeretlen a japánok számára.

Ono orosz irodalmat tanult a Tenrei Egyetemen, azóta érdeklik a szláv országok. Ukrajnában ottléte alatt egy kiadóvállalatnál dolgozott 2005 és 2006 januárja között.
A szerző így nyilatkozott: „Remélem, könyvemmel kitöltöm azt az űrt, ami a két ország között tátong. Az ukránok tisztelik és szeretik a japánokat, de a japánok nagyjából semmit sem tudnak róluk. A tájékozottabbak japánok a csernobili katasztrófát és a focicsapatát emlegetik, ami az idei vb-n bebekerült a negyeddöntőkbe.” 
Ehhez képest az ukránok nagyjából tisztában vannak japán kultúrájával, és nagyon szeretik a szusit, bár hagyományosan nem esznek sok halat. Kijevben több, mint ötven susibár van, és több nagyvárosban is működik japán étterem, ami Onót is nagyon meglepte. A szám annál is meglepőbb, mert az ukrán külügyminisztérium adatai szerint csak 140 japán él Ukrajnában. A susihoz a halat az Egyesült Államokból importálják, a rizst pedig Egyiptomból és Kaliforniából.  Szerinte nagyon jó éttermek is vannak köztük.
Az utcákon sok fiatalt látott, akiknek kandzsi díszelgett a pólójukon. Ami a kultúrát illeti, Onó megtudta, hogy a főbb japán szerzők-Kavabata Jaszunari, Nacume Szószeki- műveit már ötven évvel ezelőtt lefordították ukránra, és a mai írók, Banana Josimoto és Murakami Haruki művei is megjelentek ukrán nyelven. Az anime és a manga szintén népszerű, ott is léteznek animetársaságok. A szerző maga is rengeteg kulturális eseményt szervezett, így teaszertartást, koncerteket és japán kulturális hetet meghívott japán művészekkel, előadókkal.


Yomiuri