Új turistacsalogató ügynökséget hoznak létre

A kabinet elfogadott egy törvényjavaslatot, amely szerint új ügykönség alakul, hogy még több látogatót csalogasson a felkelő nap országába – igaz, elsősorban Ázsiából várják a vendégeket.

Az ügynökség októberben kezdi a munkát 103 hivatalnokkal. A bürokrácia mégis csökken, mivel a szervezetet hat minisztériumi osztály helyett hozták létre, melyek korábban párhuzamosan láttak el hasonló feladatot. A szervezetnek még nincs hivatalos nemzetközi (angol) neve.

Az ügynökség létrehozása csupán része egy nagyobb tervnek: a kormányzat célja, hogy még több külföldi turista látogasson el Japánba. 2007-ben rekordszámú, 8,34 millió ember látogatott a szigetországba. 70 százalékuk Ázsiából érkezett.

A kormány a kampányhoz a "Jókoszo Nippon" (Isten hozta Japánban) szlogent választotta, és azt tervezik, hogy 2010-re tízmillióra tornásszák fel a külföldi látogatók számát. Véleményük szerint vannak olyan régiók az országban, melyek felvirágzásának kulcsa a turisták odacsalogatása. Külön turistarégiókat is létrehoztak és igyekeznek rávenni az embereket, hogy az egyes helyeken két éjszakánál többet töltsenek el. A helyi kezdeményezéseket állami pénzzel segítik. 2008-ban erre a célra 270 millió jent különítettek el.

A turisták számának növekedése elsősorban a bevásárló kínaiaknak és a popkultúra iránt érdeklődő turistáknak köszönhető.

Japan Times