Tosikosi szoba: év végi tésztaságok

Az utóbbi években még a karácsony is hatalmas üzletté vált, ennek ellenére az igazi ünnep máig az esztendő utolsó és első napja.Az óév vége – a sivaszu – általában hektikus időszak, a legtöbben ilyenkor tartják a bónenkai – "felejtsd el az előző évet" – partikat a barátokkal vagy a munkatársakkal – mellesleg rendet raknak a munkahelyen és felkészülnek az otthoni ünneplésre.
Magát az utolsó napot aránylag sokan ünneplik csendesen. Nincs olyan nagy partiláz, mint nyugaton, semmi pezsgő vagy tűzijáték, sehol egy tutuló papírtrombita. Ehelyett az emberek otthon maradnak, esetleg elsétálnak a helyi templomhoz, hogy meghallgassák a 108 harangütést, amelyek "elharangozzák" az óév gonosz szellemeit. A hagyományos esti étel egy tál szoba tészta, amit ez alkalommal tosikosi szobának hívnak. (Magyarul nagyjából "fejezd be az óévet és lépj az új esztendőbe tészta".) Édesanyám a szoba tészta mellé egyszerűen főzött egy tál levest, a tetejére egy szelet rákhús-imitátum került, esetleg némi spenót, és tálalás előtt közvetlenül ütött rá egy tojást.
A forró szoba tésztát természetesen bármikor élvezhetjük, de a mi családunk például a hideg szoba tésztát szereti, így csak az évbúcsúztatón esszük melegen.
A szoba tészta búzalisztből készül és szárított formában kapható. Számos típusa létezik, igen eltérő árakkal. Kerüld az olcsó, töredezett fajtákat.

Év végi szoba tészta (tosikosi szoba)

Hozzávalók

  • fejenként kb. 60 g szoba tészta
  • 1 teáskanál dasipor
  • szójaszósz, mirin ízlés szerint
  • a tetejére friss zöldség, szurimi, tojás
  • apróra vágott zöldhagyma
  • hétfűszer keverék

Forralj vizet egy nagyobb lásban. Tedd bele a szoba tésztát, majd takarék lángon főzd puhára. Ha megpuhult, öblítsd le bő hideg vízzel. Fontos, hogy a tészták közül kimosd a keményítőt, különben az egész percek alatt összeáll.
A dasit keverd el két kanál vízben, majd add hozzá a szójaszószt ízlés szerint, és ha van otthon, egy kevés kacuobusit.
Tálaláskor először szedd a tésztát egy mélyebb tálkába, önts rá a levesből, majd díszítsd a tetejét apróra vágott zöldséggel, tojással, hétfűszer keverékkel.

Just hungry