Tokió felvirágoztatása

Tokió új polgármesterének, Koike Jurikonak nagy tervei vannak: Ázsia üzleti központjává szeretné újra tenni Tokiót.

Japán pénzügyi-üzleti vezető pozíciója évtizedekig biztos volt a 20. század második felében, ám az elmúlt időszakban Szingapúr és Hong Kong vetélytársává vált, majd megelőzte. A multinacionális vállalatok azért preferálják ezt a két másik várost regionális központjuk helyszínéül, mert alacsonyabbak az adók és támogatják a cégeket.

Koike polgármester asszony azt üzeni a multiknak: visszavárunk Titeket!

Több eszközzel szeretnék vonzóbbá tenni Tokiót: még inkább fejlesztenék az angol nyelvű kommunikációt, még több nemzetközi iskola létrehozását, családosoknak több lakhatási lehetőséget és átlátható, ésszerűen alacsony adózást terveznek. Szakértők szerint 2018-ra csökkenhet a jelenlegi 32,26%-os társasági adó 30% alá (Szingapúrban 17%, Hong Kongban 16,5%).

2011 óta Tokió városa öt helyszínen támogatja különösen a külföldi, ázsiai cégek létrehozását. Ezek a Tokió-öböl északi része, Roppongitól Odaibáig, Sibuja, Sindzsuku, Sinagava és Tamacsi közötti terület, illetve a korábban a Haneda reptér által használt terület.

A cél az, hogy a 2016-os pénzügyi év végéig (2017. márciusig) 500 külföldi cég érkezzen a fővárosba, ezek közül 50 a fenti területeken hozza létre központját. Az is segítheti a számok növekedését, hogy január óta könnyebb külföldiként startup-ot indítani.

Jelenleg kb. 2300 külföldi kötődésű cég van Tokióban.

Várhatóan a 2020-as tokiói olimpia is erősíti a város pozícióit.

Mit is mondhatnánk? Sok sikert kívánunk a városnak!

Japan Today