Tofu gombával, osztrigaszósszal

  • 1 kocka tofu
  • 8-­10 fej shiitake gomba
  • mogyoróolaj
  • 1dl csirkelé
  • ½ dl víz, amiben a gombát áztattuk
  • ½ dl szójaszósz
  • két kiskanál osztrigaszósz
  • két kanál kínai rizsbor vagy szaké
  • 1 kiskanál cukor
  • kevés apróra vágott mogyoróhagyma
  • 3 kanál víz
  • 3 kanál szézámolaj

Öblítsd le a tofut. Tekerd papírtörlõbe, majd fél órára tegyél rá valami súlyosat, és hagyd, hogy a felesleges víz kipréseljelõdjön belõle.

Ezután hosszában vágd ketté, majd a szeleteket kisebb téglalappá. Legvégül a téglalapokat az átlójuk mentén vágd el, hogy kis háromszögeket kapj.

A beáztatott gombákat vágd ketté, szárukat távolítsd el. Az áztatóvízbõl tegyél félre ½ decit.

A tofut tedd forró olajba (egyszerre mindig csak keveset) és süsd aranybarnára. A kiszedett darabkákról csepegtesd le az olajat, majd tedd papírtörlõre.

A csirkelevet (készítheted kockából is), az áztatóvizet, a szójaszószt, az osztrigaszószt, a rizsbort és a cukrot keverd simára.

Tegyél egy kanál olajat a wokba. Amikor felforrósodott, tedd bele a gombát és a mogyoróhagymát. Süsd két percig, majd öntsd rá a szószt, legvégül pedig add hozzá a tofut. Ezután már ne keverd túl hevesen, mert a tofu hajlamos a szétkenõdésre. Adj az egészhez némi vízben elkevert kukoricakeményítõt, kevergesd, amíg a leve besûrûsödik.

Amikor elkészült, adj hozzá néhány csepp szézámolajat.