Több álláslehetőség a külföldieknek

Az Igazságügyi minisztérium intézkedést hozott, amivel bizonyos munkaterületeken megkönnyíti a Japánban diplomát szerzettek munkavállalását.

Az ok: különböző  területekről, de főleg a vendéglátásból és mezőgazdaságból követelték  főleg vidéki és városból kiszorult vállalatok a kormánytól, hogy tegyen hosszútávú intézkedéseket a munkaerőhiány leküzdésére. Erre a turisták növekvő száma miatt is szükség van.

A minisztérium kidolgozott egy intézkedéscsomagot, ami segít megkönnyíteni főleg azoknak külföldieknek a munkaszerzést, akik minimum 4 évet japán egyetemen tanultak és  japánul jól tudnak (JLPT N1 szintű nyelvtudás). Ez az intézkedés 2019 áprilisában lépett életbe. Főleg hotelekben és más vendéglátó egységekben, illetve kiskereskedőknél való álláshoz szükséges vízumról van szó, ami akárhányszor meghosszabbítható, de munkaterülethez/ hivatáshoz kötött.

A különleges vízum szabályozása szigorú: elveszti érvényességét, ha nem az igényléskor megadott munkaterületen dolgozik az igénylő, illetve csak a megadott 14 munkaterület között lehet munkát váltani. Ha három hónap eltelik a foglalkoztatás vége után, ez a korlátozás megszűnik.

2018-ban 135.000 külföldi volt beiratkozva japán egyetemekre és nyelviskolákba.

A 2016-os adatok szerint csak a végzettek 36%-a kapott Japánban munkát. A kormány ezt ebben az évben minimum 50%-ra szeretné emelni.

2017-ben 22.149 külföldi dolgozott tolmácsként és fordítóként japán cégeknél, de a különböző tranzakciós munkaköröknél is népszerűek.

Külföldiek, gyertek Japánba dolgozni!

Az Abe Sinzó-kormány 2019 áprilisától 345.150 fő külföldi munkaerőt tervez felvenni 14 munkaterületre. A új vízum megteremtette a hivatalos kereteket a külföldi dolgozók beutazásához és munkába állásához. Hogy elkerüljék, hogy a külföldiek csak nagyvárosokban vállaljanak munkát, a kormány a helyi közösségekkel együtt kordinálja a munkaerőfelvételt.

Ezzel egyidőben a kormány különböző programokat támogat, hogy segítse a külföldiek beilleszkedését. Mielőtt Japánba érkeznek, megismertetik velük a japán életmódot. Segítenek a lakáskeresésben és természetesen a nyelvtanulásban.

A „normál” munkavízumhoz egy JLPT N4-es szintű nyelvtudás is elég.

Vélemény, hozzászólás?