Tippek a tavaszi tekercs tésztalapok használatához

Néhány tipp azoknak, akiknek folyton elszakad/összeragad a tésztalap, vagy kifolyik a töltelék.

Először helyezz a pultra egy tiszta, nedves konyharuhát. Nem baj, ha tartasz néhány olyat, amit nem öblítővel mostál, ugyanis a legtöbb távol-keleti ételhez nem passzol a fenyő- vagy verbénaillat.

A lapokat soha ne helyezd egymásra, miután kivetted a zacskóból, ugyanis ha nedvesség éri őket, visszavonhatatlanul összeragadnak. A konyharuhára is csak egymás mellé fektesd őket, vagy készítsd el a tekercseket egyenként.

Hasznos lehet egy csak erre a célra használt műanyag permetező, amit a szobanövényekhez szoktak használni. Ennek hiányában hints a lapokra néhány csepp vizet, majd az ujjaddal óvatosan kend szét a tésztán.

Némi gyakorlattal a lapokat úgy is benedvesítheted, hogy fogsz egy nagy lábast, teleengeded langyos vízzel, majd abba mártod őket egyenként. A lapok aránylag nehezen szakadnak (sokkal nehezebben, mint amilyen könnyen összeragadnak).

Mindig ügyelj arra, hogy a töltelék a lehető legszárazabb legyen. Ha túlságosan sok lé folyik ki belőle, a tészta könnyen átázik, kiszakad. Ilyenkor esetleg használd kettesével a lapokat, de ez esetben tegyél bele több tölteléket.

Mindig úgy csomagold be a tölteléket, hogy sehol se folyhasson ki. (Ha palacsinta-szerűen tekered fel, a két végét hajtsd vissza, "ragaszd" oda tojáshabbal, majd úgy tedd le egy tálcára, hogy a behajtott vége alulra kerüljön. A nedves tészta a töltelék súlyának köszönhetően így jobban össze tud ragadni. Ez főleg az olajban sütött tekercseknél fontos, ugyanis meg kell akadályozni, hogy az olaj a csomag belsejébe jusson.

Ha benedvesítetted a tésztalapot, használd is fel, nem lehet visszaszárítani. Ugyanakkor ne hagyj nedves lapot hosszú ideig tálcán vagy konyharuhán. A legjobb, ha azonnal felhasználod.

Ha sütés előtt több tekercset készítesz, ügyelj arra, hogy ne érjenek egymáshoz (ha összeragadtak, inkább süsd meg őket egyben, a szétválasztásnál gyakran kibeleződnek).

A tésztalapot "nyersen", tehát benedvesítve is lehet fogyasztani. Ilyenkor érdemes valamilyen szószba mártogatva enni. Ha az olajban sütésnél folyton kifolyik a töltelék, inkább egyétek meg nyersen.

Tavaszi tekercs tésztalapok rizslisztből