Tendzsin-macuri

Idén ezen a héten kedden és szerdán kerül sor a Tendzsin-macurira, a három legfőbb japán fesztivál egyikére Oszakában.

 

Az ezer éves történelemmel rendelkező fesztivál idején igazán érdemes Oszakába látogatni, hiszen nemcsak a három legnagyobb japán macuri egyike, de a világ legnagyobb hajós fesztiválja is egyben!

Tenman Tendzsin, az istenné vált Szugawara no Micsizane szentélyében tartják az ünnepély egyik részét. Szugawara no Micsizane a 8-9. század fordulóján élt és kiváló költeményeiről volt híres. A tudományok és a művészet istenévé vált, így például a felvételik előtt az ő szentélyeibe szoktak ellátogatni a diákok.

A fesztivál idején hagyományos japán tánc és előadások láthatóak városszerte, az egész város megtelik élettel és fesztiválhangulattal.

Az ünnepély egyik fénypontja a Heian-kori, 8-12. századbeli császári udvarban hordott ruhákba öltözött 3000 ember felvonulása a hordozható szentélyekkel.

{youtube}ohHrrf5NT1M{/youtube}

A másik fénypont mintegy 100 hajó “felvonulása” a Tenmanbasi-hídtól az árral szemben, melyen ugyanez a 3000 fő foglal helyet. Sötétedéskor a hajókat kivilágítják. A partról pavilonokból lehet gyönyörködni a látványban.

A 3000 fő visszavonulását a Tenman-szentélybe a nézők ritmikus tapsolással és rigmusokkal kísérik, mely szintén igen érdekes.

{youtube}lrMkJAzbWQc{/youtube}

{youtube}hdz0_ibSH4Q{/youtube}

 

A Hono Hanabi tűzijáték zárja az estet.