Telefonzabáló mutáns minipc

Ha legközelebb kidobni készülsz egy kiöregedett mobiltelefont, egy pillanatra jussanak eszedbe a japán Hokuto System mérnökei, akik csaknem teljes értékű számítógépeket faragtak régi lepukkant készülékekből.

Image 

Munkájuk eredménye egy egyszerű PC, amit elfér egy névjegykártya méretű nyomtatott áramkörön. Egyelőre nem hozták nyilvánosságra, mibe kerül majd egy ilyen miniszámítógép.

A DVIEW nevű kütyü 2,2 hüvelykes QVGA LCD kijelzője természetesen egy telefonból származik, más alkatrészeket pedig innen-onnan szedtek össze. A gépben 81MHz-es ARM processzor ketyeg, 16 bites sztereó hangkártyácskával bír, ami képes mp3-at lejátszani és 40 Kb-nyi SRAM is van rajta.

A Hokuto már felvesz előrendeléseket egy olyan áron, amilyenen kisebb mennyiséget is el tudnak készíteni. A kütyükhöz egyéni óhajokat is csatolhatsz: készítenek hozzá külső adattárolót, USB-csatlakozót vagy Wi-Fi támogatást. A gyártó reményei szerint elsősorban a boltok lesznek a vevőik, akik a minigépet reklámra használják majd a polcokon. A telefon-számítógép mutáns képes lehet egy lakás vezérlésére (világítás, biztonsági berendezések, termosztát), de a múzeumi látogatók is hasznát vehetik, egyfajta okos idegenvezetőként használva.