Társadalmi változások Japánban

A hikikomori szó jelentése: visszahúzódó, elzárkózó. A hivatalos definíció szerint az számít hikikomorinak, aki hat vagy több hónapon keresztül megszakít minden kapcsolatot a társadalommal és elszigetelve a szobájában él.

Pontos adatokat nehéz találni: a források és a meghatározások is különböző eredményeket adnak. Kormányzati felmérés szerint 2015-ben több, mint 540.000 fő hikikomori volt Japánban. A szám kétségkívül magasabb, hiszen ez a felmérés csak a 15-39 év közöttieket tartja hikikomorinak, az idősebbek tehát nem szerepelnek. A félmillió fő 30 százaléka több, mint 7 éve él csak a szobájában.

Az okok között kudartól való félelem, teljesítménykényszer, folyamatos pénzügyi problémák állnak, amik pszichés stresszszituációhoz és elszigeteltséghez vezetnek. Ezek az emberek a szüleiket sem tudják időskorukra támogatni.

A hikikomori-jelenség azért is foglalkoztatja a kormányt, mert az elöregedés megállíthatatlannak látszik: míg a 70-es években átlagosan kétmillió gyerek született, 1984-re már csak másfél millió, 2017-re pedig már csak 941.000 gyermek jött a világra, ami a szigetország történetében a legalacsonyabb szám. Ezzel egyidejűleg 2017-ben rekordot döntött a 65 éven felüliek száma: a teljes lakosság 27,7%-a. Vagyis több, mint a japánok negyede nyugdíjas. A nyugdíjrendszer valószínűleg hamarosan bele fog roppani ebbe az egyenlőtlenségbe.

A kormány tehát minden munkaerőt vissza akar terelni a munkapiacra: a gyermekes anyukákat és a hikikomorikat is. Támogatói központokat hoztak létre, ahol terapeuták segítenek és gyakorlati tanácsokat is kapnak. Sok nem kormányzati szervezet is a hikikomorik „visszaszerzését” tette meg feladatául. Lakóotthonokat építenek, fokozatosan munkákat szereznek, hogy azáltal kerüljön vissza a hikikomori a társadalomba.

Egész Japánban azon dolgoznak a közösségek, hogy visszanyerjék a hikikomorikat, társadalmi elszigetelteket a munkaerőpiacnak. A célcsoport a középkorú hikikomorik rétege. Nemcsak a munka világába, hanem a társadalomba is vissza akarják őket integrálni.

Már a kétezres évek elején próbált szakmai képzésekkel ezellen tenni a kormány. A 40 év alattiakat célozták meg, de sokan kihulltak a rostán, így az ördögi kör bezárult.

Egy új intézkedés

Szapporo másfajta megközelítést alkalmazott. Június óta csoporttalálkozókat tartanak. A csoportok vezetői egykori hikikomorik, akiket szociális munkások és pszichológusok támogatnak.

Egy év alatt ezer olyan család kérdezett utána a programnak, ahol minimum egy hikikomori családtag van.

Gyakran ötvenes éveikben járók hikikomorik, akiknek a szülei a nyolcvanas éveikben járnak. Mindkettő olyan korosztály, ahol gyakran lépnek fel betegségek, így a pénzügyi megterhelés óriási a családban. Ezt nevezik Japánban 80/50-es problémának. Emiatt is próbál a szociális minisztérium több közösségi helyszínt találni a hikikomoriknak, ahol visszaszerezhetik az önbizalmukat és lelki egyensúlyukat, hogy aztán lépésről lépésre visszatérjenek a társadalomba.

Japan Today

Vélemény, hozzászólás?