Szövetes Veronika a dobogó tetején az első női világbajnokságon

Világbajnoki sikerek – a Kyokushin első magyar világbajnoka Szövetes Veronika!

A Magyar Kyokushin Karate Szervezet 4 női és 5 férfi versenyzővel utazott Tokióba, a 9. világbajnokságra, amit a Shinkyokushin Világszervezet rendezett. Mindkét nem küzdelmei súlycsoportok nélkül zajlottak.
Óriási terhelést kaptak a versenyzők, előtte pedig nagyon komoly felkészülést csináltak végig, több válogatott összetartással és edzőtáborral. Elismerés érte.
A nőknél Bartók Júlia (25) és Mótzer Melinda (32) is sajnos az első
körben kénytelen volt búcsúzni, japán ellenféllel szemben. Ábrahám
Edit (25) a selejtezők során többek közt a japán bajnok Nozomi Kanemitsut is felülmúlta, de a legjobb nyolcban megállította őt egy hatalmas küzdelemben bolgár riválisa.

Szövetes Veronika (26), kimagasló pályafutásra készült koronát tenni az első női világbajnokság megnyerésével. Kemény és rögös út vezetett a fináléba, ahol hazaiak legjobbjával – Misaki Satóval – kellett volna mérkőznie a mi Veránknak, de a küzdelem  nem igazán volt jellemző a fináléra, hisz Misaki hiába volt addig igen meggyőző, Vera Hurrikán elsöpörte, és esélye sem maradt. Így került minden magyar büszkeségére a világ tetejére Szövetes Veronika!

A fiúknál egy szokatlanul fiatal csapattal léptünk tatamira. Öt versenyzőt is indíthattunk a legjobb 128 küzdő között. Búzás Gábor (21) a legnagyobb japán névvel, Norichika Tsukamotóval (33) kezdett, és bár végig egálban volt a korábbi világbajnokkal, a hazai bírók mégis az ő versenyzőjüket juttatták tovább. Egyébként 20 cm és 20 kg volt a különbség a két versenyző között, Tsukamoto javára.

Magna Gergő (21) nagyon meggyőzően jutott túl egy chilei versenyzőn, hogy megmérkőzzön a japán Shinji Sakamotóval (32). Gergő szerintünk győzött, de minimum a döntetlen eredmény, hisz kapott egy intést a küzdelem végén, szabálytalan technikáért. Persze ezt a japán bírók nem így akarták, és meg merték tenni azt, amit nem gondoltunk volna. Nem döntetlent ítéltek, hanem Sakamoto győzelmét hirdették ki.

Bak Sándor (23)óriási csatában legyőzte a japánok középsúlyú versenyzőjét, Gaku Yasamotót (28), ami hatalmas fegyvertény, majd egy kemény küzdelemben kikapott bolgár ellenfelétől.

A legfiatalabb magyar, Balog Zsolt (19) beváltotta a hozzá fűzött
reményeket. Először egy indiai küzdőt k.o.-zott le egy fordulós
fejrúgással, majd a rutinos japánt, Satoshi Nihót (39) verte, rendkívül meggyőzően. Hatalmas küzdelemben, egy 27 kg-mal nehezebb orosz hegyet  múlt felül, 7 perc alatt. Majd a világ egyik legjobb küzdőjével, Valeri Dimitrovval küzdött, és bírói döntéssel kikapott tőle, így a legjobb 16-ban fejezte be a világbajnokságot.

Gratulálunk a magyar csapat óriási munkájához, és a jó szereplésükhöz! A verseny után Karmazin György és Bencze Antal sikeres 5. dan vizsgát tett, ami külön öröm a hazai karate élet számára.

Stefanovics József

 

A VILÁGBAJNOKSÁG HIVATALOS VÉGEREDMÉNYE

(Forrás: www.kyokarate.hu)Férfiak:

1. Takayuki Tsukagoshi (Japán)
2. Donatas Imbras (Litvánia)
3. Valeri Dimitrov (Bulgária)
4. Roman Nesterenko (Oroszország)
5. Maxim Shevchenko (Oroszország)
6. Darius Gudauskas (Litvánia)
7. Norichika Tsukamoto (Japán)
8. Denis Grigoriev (Oroszország)

A legharcosabb versenyző:
Vasily Khudyakov (Oroszország)

A legtechnikásabb versenyző:
Valeri Dimitrov (Bulgária)

A legjobb törő:
Maxim Shevchenko (Oroszország)

Nők:

1. Szövetes Veronika (Európa)
2. Misaki Sato (Japán)
3. Mimiko Fukuda (Japán)
4. Gergana Atanasova (Európa)

A legharcosabb versenyző:
Emi Shoguchi (Japán)

A legtechnikásabb versenyző:
Gergana Atanasova (Európa)