Szept. 16.

Vége a hétnek – legalábbis a dolgos felének. Előttünk a hétvége + a hétfő, ami ünnepnap: Keiró no hi, az időseknek való tiszteletadás napja.

Pénteken még ez történt:

A szintfelmérők második köre fél 10-től fél 1-ig tartott, aztán mentünk ebédelni. Délután 2-kor tájékoztatót tartottak a kulturális programokról: lesz origami (papírhajtogatás), ikebana (virágelrendezés), sodó (kalligráfia), szadó (teaszertartás), samiszen (japán hangszer) és bujó (japán tánc) bemutató. Ezenkívül tako-készítés (a japán papírsárkány, téglalap formájú) és jukata (hagyományos nyári japán öltözet) felvevésének a  tanítása is.

A tájékoztatónak elvileg két órán át kellett volna tartania, de mivel az előadó mindig megkérdezte, tudjuk-e, mi az adott dolog, és mindenki tudta, ezért nem kellett hosszasan magyaráznia. Akkor kicsit meglepődött, amikor az 57 ember fele feltette a kezét, hogy már van kalligráfiás élménye, de amikor tíz ember feltette a kezét a samiszenre és a teaszertartásra is, akkor már tényleg lesokkolódott (ő még egyiket se próbálta).

Az előadás után úgy döntöttünk, kipróbáljuk a sportlétesítményeket. Van tenisz- és röpipálya, az ütőket, labdákat kérés, kérdezés nélkül el lehet venni a raktárból. Kicsit teniszeztünk, kicsit tollasoztunk, kicsit kosaraztunk és a „sportolás” hevében észre sem vettem, hogy kb. egy óra alatt sikerült kb. ötven szúnyogcsípést beszereznem (csak a lábamon). A japán szúnyogok kétszer akkorát csípnek, mint a magyarok, de láthatóan ők is imádnak. Több piros felület van a lábamon, mint fehér, elég rondán néz ki, viszont a recepción kaptam egy szuper mentolos kenőcsöt, bekentem és azóta egyáltalán nem viszket. Hajnalban, 1:27 perckor megérkezett a tájfun, amit a tegnapi időjárásjelentésben láttam: nagyon durva zuhé volt – három percen át. Nem tudom, lesz-e a magyar hírekben, a tegnapi japán hír szerint az egyik tájfun megint Okinava – Kjúsú + ország nyugati felére érkezik, mint a múltkori Talasz, a másik Tokió felé. A meteorológusok elég nyugodtnak tűntek és a tokiós tényleg három percig tartott, úgyhogy valószínűleg a másik sem okozott olyan károkat, mint a Talasz.