Sült tofu fűszeres gyömbérlevessel

Két különálló ételként is elkészítheted, de a viszonylag ízetlen tofu és a fűszeres leves nagyon jól kiegészítik egymást.

  • 2 csomag (=fél kg) kemény tofu
  • 1 csésze zsemlemorzsa
  • 1 brokkoli, falatokra vágva
  • 1 liter húsleves
  • 4 teáskanál reszelt gyömbér
  • csipetnyi cukor
  • 3 kanál rizsecet
  • 2 kanál szójaszósz
  • 2 kanál osztrigaszósz
  • 1 teáskanál chiliszósz
  • 2 felvert tojás
  • 2 kanál olaj (mogyoró vagy szója)
  • 2 kanál szezámolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál bors
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 csomag főtt udon tészta
  • 2 szál újhagyma apróra vágva
  • fél csésze sózatlan, pirított mogyoró
  • liszt a panírozáshoz

Forrald fel a húslevest, tedd bele a gyömbér felét, cukrot, ecetet, szójaszószt ésosztrigaszószt. Alacsony lángon forrald 10 percig, hogy összeérjenek az ízek. A tofut vágd hosszában négyfelé. Keverd el a zsemlemorzsát a paprikával és a borssal. A tofut a szokásos módon panírozd be: előbb forgasd meg a lisztben, aztán mártsd a felvert tojásba, végül a fűszeres zsemlemorzsába. Két kanál olajon egy serpenyőben süsd meg minden oldalukat. (Így egészségesebb, mintha bő, forró olajban sütnéd, de készítheted úgy is.) Ha mind megsült, töröld ki a serpenyőt és hevíts fel benne két kanál szezámolajat. Pirítsd meg benne a gyömbér másik felét, add hozzá a chiliszószt és a fokhagymát, nagy lángon kevergesd egy percig, majd szórd bele a brokkolit. Pár perc múlva – amikor a brokkoli puhulni kezd – zárd el a lángot. Oszd a tésztát négy tányérba, tegyél rá néhány falat brokkolit, önts rá a levesből és a tetejére tegyél egy-két szelet sült tofut. Újhagymával, pirított mogyoróval díszítheted.