Shinkyokushin japán bajnokság – helyszíni beszámoló

Május 19-20-án került megrendezésre a 24. Súlycsoportos Japán Országos Shinkyokushin Bajnokság, amely azért is volt fontos mind a versenyzők, mind pedig a szurkolók számára, mert az októberi világbajnokság válogatott csapatához csatlakozhattak a győztesek illetve helyezettek. A tavalyi Open-en már eldőlt, hogy Suzuki, Tsukamoto, Tsukagoshi, Nomoto, valamint a női kategóriában Fukuda és Satou indul a VB-n. A válogatott kerethez további 10 szerencsés csatlakozhatott. A verseny szlogenje a jó öreg OSU felkiáltás volt.

 

Helyezettek:

 

Férfi könnyűsúly

 

1. Tanigawa Kou

2. Kikuhara Yoshiaki

3. Iwahara Hirokazu

4. Abe Tetsuya

 

Férfi középsúly

1. Yamada Kazuhito

2. Yoshida Tomikazu

3. Shimamoto Kazufumi

4. Takezawa Tsuyoshi

 

Férfi nehézsúly

1. Kunou Kiohide

2. Mori Kenta

3. Watanabe Taishi

4. Sakamoto Shinji

 

Női könnyűsúly

1. Kanemitsu Nozomi

2. Sunakawa Kumiko

 

Női középsúly

1. Okada Madoka

2. Masuyama Airi

 

Női nehézsúly

1. Souguchi Emi

2. Masuyama Mari

Kunou abszolút verte a mezőnyt, sziklaszilárdsággal ment neki az ellenfeleinek, mindenki csak úgy pattogott le róla, hátrálva ki a küzdőtérről.

Yamada sokszor hosszabbított, kemény ellenfelei voltak. Az első nap kicsivel volt csak jobb, nem volt annyira jó formában, a második nap Takezawa-val való küzdelemben is kicsit veszélybe került a győzelme, de aztán az arcra kapott ütéssel, és a kitartó többszörös kombinációkkal tovább jutott a döntőbe.

Tanigawa minden küzdelme háromszoros hosszabbítással végződött. Egyáltalán nem produkált szép viadalt, sőt, szinte alig dolgozott, inkább az ellenfelet fogta le. A végső döntésnél mindig neki emelték fel a zászlót a bírák.

Mori Kenta óriási lendülettel küzdött, meglepetés volt harca Maekawa-val. Maekawa nyomása alól kibújva jodan gerikkel, fejre irányuló térdrúgásokkal támadta ellenfelét, ami végül győzelemhez vezetett.

Watanabe nagyon ügyesen küzdött, erősödött és sok technikát alkalmazott.

Sakamoto eleinte dinamikus volt, azonban a második napon Mori Kenta jodan-jaitól már nem tudott menekülni, de így is sikerült bejutnia a világbajnoki keretbe.

A könnyűsúlyú női kategóriában Kanemitsu nem sokat tétovázott, nagyon akart menni a világbajnokságra és ez meg is látszott a küzdelmeiben. Akaratos és elsöprő volt.

A középsúlyban Okada technikásan, sok ütéskombinációval és nagy kiai-okkal győzött a döntőben.

A többszörös nehézsúlyú bajnokot, Masuyama-t ugyancsak gyors, többszörös ütéskombinációkkal tudhatta maga mögött a 17 éves Shouguchi.

 

Elmondhatjuk hogy az idei súlycsoportos bajnokság nagy részben a feltételezések teljesülésével végződött.

 

Kövesdi Anikó