Shinkyokushin Európa-bajnokság előzetes, III. rész

2007. 04. 20-21, Vilniusz, Litvánia  

A hölgyek mezőnye 

A női kategóriák létszámban szinte teljesen megegyeznek a 2006-os év mezőnyével. Minden súlycsoportban nagy harcok várhatóak, hiszen ebben az esztendőben első ízben rendez a világszervezet súlycsoport nélküli világbajnokságot a hölgyek számára.
A női vb szintén Tokióban lesz, párhuzamosan a férfiak viadalával, és az európai régióból 11 hölgy kvalifikálhatja magát a 32-es táblára. Az Eb eredmények tükrében a magyar szervezet 3-4 lányt delegálhat az Európa-válogatottba. Ez az arány rendkívül jól demonstrálja a magyar kyokushin női szekciójának erejét.
Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a Magyar Kyokushin Karate Szervezet abszolút bajnoka, a világ legeredményesebb női kyokushin versenyzője, Szövetes Veronika a 2005-ös világkupa előtt személyesen Shihan Kenji Midoritól, a WKO elnökétől kapott meghívást a versenyre.

Női könnyűsúly, 55kg, 14 nevező
 
A legkönnyebb lányok között a két magyar hölgy, Bartók "Satu" Júlia (Fight-Team HSE, Nyíregyháza, edző: Sensei Bencze Antal), illetve Motzer Melinda (Arrabona-Győr) tagadhatatlan éremesélyesként utazik Litvániába.
Bartók Julcsi igen pozitív előjelekkel vágott neki a múlt évi budapesti Eb-nek. Sorra nyerte a különböző bajnokságokat (dán bajnokság, Hungarian Open, horvát bajnokság), miközben hihetetlenül nagyot fejlődött technikailag és taktikailag is. A legszembeötlőbb változás azonban ütőerejében jelentkezett, ami ebben a súlycsoportban igazán nem megszokott jelenség. Versenyről versenyre, egyre gyakrabban aratott wazaari, ill. ippon győzelmeket, így nem csoda, hogy a múlt évben egyértelműen Eb-dobogóra vártuk a nyíregyházi hölgyet. Hogy végül nem a legcsillogóbb érmet szerezte, abban bőven benne volt az a kézsérülés, mely a sorozatküzdelmek gyakori velejárója.
A sikeres Eb szereplés után azonban térdműtét várt Julcsira, majd lassú regenerálódás. Az évet azonban már ismét nagy elánnal indította, de a Hungarian Open előtt egy nappal belázasodott, így ki kellett hagynia az év egyik legfontosabb versenyét. A dán bajnokságon azonban már nem volt ilyen probléma. Mint a beszámolókból kiderült, Julcsi ismét ko. győzelmekkel vétette magát észre, amelyek közül az egyik már egy sikeres jodan-ushiro-mawashi találat volt. Bár a mezőny igen masszív, és a litvánok várhatóan mindent el fognak követni, hogy a kezükben tartsák a dolgokat, Julcsit mindezektől függetlenül maximálisan esélyesnek tartjuk egy újabb fényes érem megszerzésére.
Mótzer Melindának jó emlékei lehetnek Litvániából, hiszen 2000-ben, Kaunaszban Európa-bajnok volt középsúlyban. A jó pár éves kihagyás után múlt évben sikeresen visszatért győri lány tavaly harmadik, idén már második helyet szerzett a Hungarian Openen, mindeközben – nem mellékesen – a bronzérmet is sikerült elhoznia a 2006-os Eb-ről. Ha formaidőzítése jól sikerül, akkor Móczinak minden esélye megvan az éremszerzésre.
 
Az európai mezőny most sem gyengébb, mint a 2006-os, hiszen az ukrán címvédő, Natalia Mutina és a múlt évi bronzérmes spanyol Isis Pinilla is jelezte indulási szándékát a versenyen.
 
 
Női középsúly, 65kg, 12 nevező
 
A nők 65 kiló alatti súlykategóriájába a fix páros, a nyíregyházi Fight-Team HSE versenyzői, Mezősi "Maya" Marina és Ábrahám "Jeday" Edit kvalifikálta magát.
A Budapesti Műszaki Egyetem hallgatója, a háromszoros junior Európa-bajnok Mezősi Marina iskolai lekötöttsége miatt a múlt esztendőben nem tudta vállalni az Eb részvételt, pedig korábbi eredményei méltán jogosították volna a nemzeti csapatba kerülésre.
Az idei Eb remélhetőleg meghozza számára a sikert a felnőttek európai mezőnyében is. Az előjelek Mayánál is rendkívül pozitívak, hiszen az idei Hungarian Open középsúlyú derbijéből, melyet Ábrahám Edittel vívott ezúttal Ő került ki győztesen.
Ábrahám Edittől mostanában csodákat látunk. A múlt évi Eb "kudarc" (bronzérem) óta, szinte megtáltosodott a Fight-Team vezető középsúlyú versenyzőnője. Novemberben horvát bajnokságot nyert, aztán februárban Mayával megvívták az ominózus döntőt a Hungarian Openen (Edit súllyal kapott ki). Egy hónappal később diadalmaskodott a szentesi Európa-kupán aztán mellékesen még begyűjtötte a dán bajnoki címet, a következő hétvégén. Ami még hihetetlenebbé teszi ezt a sorozatot az az, hogy Jeday a mérkőzéseinek 99%-át ipponnal (ezek legtöbbször testre elhelyezett, mérnöki precizitású tempó-ütések) nyerte. Most már csak abban kell bíznunk, hogy ez valóban "csak" a felkészülés volt az Eb-re, és a formaélesítés április 21-re éri el a csúcspontját.
 
Ebben a kategóriában a nemzetközi mezőnyben ott lesz a múlt évi bajnok, litván Margarita Ciuplite, az ezüstérmes Inga Mikstaite szintén litvániából, a 2004-es 55 kilós Európa-bajnok Anna Tsybko, illetve az Eb. harmadik, moldvai Cristina Crigan.
 
Női nehézsúly, +65kg, 15 nevező
 
A nehézsúly az idén a nőknél is meglepően népes. Szövetes "Bajnok" Veronika (Fight-Team-HSE, edző: Sensei Bencze Antal), illetve Zatykó Zita (Ichiro SE-Szeged, edző: Sempai Kardos Imre) érdemelte ki hazánk képviseletét a vilniuszi megmérettetésen.
Az ötszörös Európa-bajnok és kétszeres világkupa győztes Szövetes Veonika megkérdőjelezhetetlen bajnokká vált az elmúlt évek során. Én a magam részéről csak abban tudok bízni, hogy Vera idei Eb-n megengedi magának azt a "luxust", hogy a legélesebb szituációban (mi is lehetne más egy Eb.?) gyakoroljon a világbajnokságra és az eredményesség most tényleg csak a második helyen szerepeljen majd.
A szegedi Zatykó Zita hihetetlenül sokat fejlődött az utóbbi egy-két évben. A magyar bajnok hölgy rengeteget dolgozik azért, hogy megfeleljen az európai kihívásnak, szinte minden táborban és küzdőtréningen találkozhatunk vele, és ha minden jól alakul, lehet hogy az idei lesz az Ő Európa-bajnoksága.
 
A bolgár ezüstérmes Gergana Atanasova neve ismét szerepel a nevezési listán, ott lesz még a múlt évi bronzérmes svéd, Daniela Erkelenz, és a koppenhágai harmadik, litván Anita Gudelyte is.
 

Schmidt Péter

 

Image
Bartók "Satu" Júlia
 

Image
Móczer Melinda
 

Image
Mezősi "Maya" Marina
 

Image
Ábrahám "Jeday" Edit
 

Image
Szövetes "Bajnok" Veronika
 

Image
Zatykó Zita