Shinkyokushin Európa-bajnokság előzetes, II. rész

ff. nehézsúly, 90kg, 27 nevező
 
A férfiak nehézsúlyú európai mezőnyét magyar részről Fülöp Roland (Yakuzák SE, Jászberény, edző: Sensei Agócs Tibor), illetve Balogh Zsolt (Victory Martfű, edző: Sensei Stefanovics József) erősíti majd. A jászberényi "yakuza", Fülöp Roland fix tagja a válogatott keretnek. Fülöp az elmúlt két évben minden kétséget kizáróan bizonyította, hogy igenis helye van az európai nehézsúlyúak között.

 Image

 

Koppenhágában és Budapesten is meggyőző teljesítmény után foglalta el a dobogó harmadik fokát, miközben vereséget csak a kategória két legnagyobb ászától, a kétszeres Európa-bajnok Darius Gudauskastól, illetve a négyszeres Európa-bajnok és világkupa győztes, Valeri Dimitrovtól szenvedett el. A martfűi kiválóság, a mindössze 19 esztendős, első éves felnőtt Balogh Zsolt a magyar kyokushin egyik legnagyobb ígérete. Zsolt a múlt esztendőben a csúcsra ért a nehézsúlyú juniorok között, amikor ember feletti küzdelmek után megszerezte az Eb arany érmet. Még ugyanebben az évben, utolsó éves juniorként elindult élete első felnőtt versenyén Szlovákiában, és természetesen a dobogó tetején végzett. A szlovák bajnokságon való részvétel rendkívül okos lépés volt az edző, Sensei Stefanovics részéről, hiszen ez a győzelem egészséges önbizalmat adott Zsolt további felnőtt megmérettetéseihez. A Hungarian Openen egy rendkívül magabiztosan és harcosan verekedő Baloghot láthattunk, aki gyönyörű győzelmek után jutott a nehézsúly fináléjába. Nagyon izgatottan vártuk, vajon mire lesz képes a fiatal junior Európa-bajnokunk, az igen tapasztalt, abszolút favorit össz-orosz bajnok, Roman Nesterenko ellen.
Nem kellett csalódnunk. Zsolt egy pillanatra sem volt megilletődve az orosztól. Rendkívül jó szellemben támadta végig a három percet, és ha a jobb lába nem sérült volna előzőleg, akkor talán még szorosabbra tudta volna hozni kettejük csatáját.
Sétagaloppra ebben a súlycsoportban sem számíthatnak a magyar harcosok. A házigazda litvánok háromfős kvótájából kettő már eleve foglalt volt, hiszen a kétszeres Európa-bajnok Darius Gudauskas és az Eb. ezüstérmes Mindaugas Pavilionis stabil kerettagok a nemzeti csapatban. A harmadik helyért viszont gyilkos küzdelmek zajlottak a februári litván bajnokságon. A győzelmet végül is egy mae-geri-jodan ippon találattal az ismeretlen nevű Aleksandrov Dimitrij szerezte meg, maga mögé utasítva a kategória egyik legnagyobb fiatal litván tehetségét, a Hungarian Opent is megjárt Burneikis Ramunast.
A csehek csapatában ismét ott lesz a koppenhágai Eb. bronzérmese, Tomas Vik, aki az idei, nyílt francia bajnokságon aranyérmet szerzett. A grúz csapatból nem hiányozhat Eduard Janoashvili, aki szintén ismerős lehet számunkra. A 2005-ös horvát bajnokságon láthattuk először küzdőtéren a grúz fiút, ahol igazán nagyot alakítva egymás után győzte le a litvánok két ászát, a fent már említett Pavailionist (gedan-geri ippon), illetve Gudauskast. Janoashvili idén már begyűjtötte a holland bajnoki címet, és biztosan kiéhezve várja élete első Eb szereplését. A grúz keret második tagjáról, Levan Mchedlishviliről sokat nem lehet tudni, mindösszesen az biztos, hogy a februári francia bajnokságon a cseh Tomas Vik mögött a második helyen végzett. Reméljük, hogy a román bajnok Walmen Alex térdsérüléséből felépülve, a Hungarian Open után végre az európai küzdőtéren is megmutathatja majd magát.
A sor végére hagytam a súlycsoport legnagyobb esélyesét, a bolgár Valeri Dimitrovot. Dimitrov eredménylistája káprázatos. Háromszor nyert Európa-bajnokságot súlycsoportos viadalon, ebből egyszer 80kg-ban és két ízben a 90 kilósok között. 2002-ben Budapesten súlycsoport nélküli Európa-bajnok volt, majd a 2003-as világbajnokságon negyedik helyet szerzett úgy, hogy a legjobb négy közé kerülésért chudan-tsuki ipponnal verte a világbajnok Norichika Tsukamotót. A 2005-ös világkupát úgy nyerte, hogy hosszabbítást, egyedül a japán bajnok, Yoshitaka Sato-val kellett verekednie, de egy irgalmatlan hajrát követően öt percen belül végzett a japán favorittal. Valeri a múlt évi budapesti Európa-bajnokságon kivétel nélkül minden mérkőzését ipponnal nyerte, úgyhogy minden esélye megvan, hogy a legfényesebb éremmel térjen haza Vilniuszból.
 
ff. szupernehézsúly, +90kg, 18 nevező
 
Mint az elmúlt esztendőkben mindig, idén is a szupernehézsúlyú mezőnybe neveztek a legkisebb számban, ami elsősorban nemzetenkénti limitált kvótának köszönhető. Török Dani távozásával ebben a súlycsoportban igen nagy űr keletkezett Magyarországon. A Hungarian Opent követően a szakvezetés úgy döntött, hogy idén nem nevez magyar karatékát ebbe a kategóriába. 
Ismét a házigazdákkal kezdeném az esélyesek felsorolását. Teszem ezt annál is inkább, mert a visszatérők között ott találhatjuk a világ egyik legjobb és legnagyobb kyokushin küzdőjét, Donatas Imbrast. A tizenkétezres vilniuszi Siemens Aréna megtöltéséhez, a litván szövetségnek bizony szüksége lehet Donatasra. A 198 cm magas és 110kg körüli testsúlyú litván fiút a 2005-ös oszakai világkupán láthatta utoljára verekedni a nagyérdemű. A rendkívül motiváltan küzdő Donatas a negyeddöntőben először a japán bajnoki ezüstérmes Hideaki Koizumit küldte zuhanyozni, majd az elődöntöben chudan-tsuki ipponnal verte a regnáló világbajnokot, Kunihiro Suzukit. Ekkor mindenki meg volt győződve arról, hogy a világkupa győzelmet már nem lehet elvenni a litván fiútól, de végül ez a jóslat tévesnek bizonyult. A döntő hét percében hiába ért el három alkalommal is tiszta wazaari találatot a japán bajnok Takayuki Tsukakoshin, a bírók teljességgel vaknak tűntek. A töréseredmény viszont a japánnak kedvezett, így a világbajnokverő Donatasnak meg kellett elégednie a második helyezéssel. A litván kick-boksz bajnok és kétszeres kyo Európa-bajnok Imbras úgy tervezi, hogy az idei évben versenyez utoljára kyokushinban, majd a következő esztendőtől K-1-ben, illetve Thai-kick-bokszban folytatja pályafutását.
A litvánok másik két éremesélyes versenyzője, a múlt évi ezüstérmes Lukas Kubilius, illetve az idei +90-es litván bajnok, Nerijus Kaubris. A mezőnyben ott lesz még a 90 kilóból jócskán felhízott, grúz Eb. ezüstérmes Emzar Nikasatdze, a holland bajnok és IFK világbajnoki harmadik Mathias Kelderman, a bolgár bajnok Dimitar Gavrailov és az ukrán kedvenc, Andriy Ivanov is.   
 

Folytatjuk
 

Schmidt Péter

 
 

Image

A junior Európa-bajnok Balogh Zsolt gőzerővel készül élete első, felnőtt kontinensviadalára

 

Image

Fülöp Roland már letette névjegyét a 90kg-os európai mezőnyben 

 

Image

A világ talán legjobb versenyzője, Valeri Dimitrov valószínű, hogy az idén sem fog csalódást okozni szurkolóinak

 

Image

A grúz tűzgolyó, Eduard Janoashvili bizony okozhat meglepetést

 

Image

Donatas Imbras a szupernehézsúly abszolút favoritja

 

Image

Lukas Kubilius (jobbról) a 2006-os Eb. döntőben, Török Dániellel