Shinkyokushin Európa-bajnokság előzetes, I. rész

2007.04.20-21., Vilniusz, Litvánia
 
Hogyan is kezdhetném ez évi, immár szokásosnak mondható esélylatolgató írásomat? Sokat töprengtem, vajon melyek azok a szavak, amelyek leginkább jellemezni tudják a WKO Shinkyokushin Szervezet 2007-es Eb. mezőnyét. Talán ennyi: nem létezik kedvező sorsolás, nincs jó ág.

 Image

 

Bizony fel kell kötnie a fehérneműjét mindenkinek, aki a dobogót, vagy akár a legjobb nyolcba jutást célozza meg az idei versenyen. A létszámok nagyjából megfelelnek a 2006-osnak, mindössze az arányok tolódtak el a magasabb súlycsoportok irányába. A legtöbb súlycsoportváltás a nehezebb kategóriák felé történt az idén is, így a -70, illetve 80 kg-os mezőnyben pár nevezővel kevesebb van, míg nehézsúlyban számottevő a növekedés a múlt évi létszámhoz képest. Érdekesség még, hogy a kyokushin világtérkép átrendeződésének újabb nyomait tapasztalhatjuk a nevezéseken, hiszen idén portugál és örmény karatekák is jelezték indulási szándékukat a viadalon. Bár a szervezők még nem zárták le a nevezéseket (például az igen erős azeri csapat még nem adta le versenyzői listáját), a létszámok sokban már nem változnak.

 

 Image

Bak Sanyira ismét öldöklő csaták várhatnak

 
ff. könnyűsúly, -70kg, 32 nevező
 
A legkisebb férfi kategóriába a magyar válogatott színeinek képviseletét ebben az esztendőben Rózsa Gábornak (Fight Team-HSE, edző: Sensei Bencze Antal) és Búzás Gábornak (Victory Martfű, edző: Sensei Stefanovics József) sikerült megszereznie. Rózsa Gabit korábbi eredményei méltán predesztinálták az Eb. részvételre. A mindössze 21 esztendős nyíregyházi fiú, bizony jelentős eredménylistát tudhat maga mögött. Amellett, hogy többszörös junior Európa-bajnok, illetve japán bajnoki ezüstérmes, már a felnőttek között is letette a névjegyét. Múlt évben megnyerte a Hungarian Opent, idén második volt ugyanezen a versenyen, a dán bajnokságon tavaly ezüstérmet szerzett, mindeközben kétszer állhatott a dobogó harmadik fokára Európa-bajnokságon.
A martfűi "Pittbull", Búzás Gábor, sem tétlenkedett, mióta junior Európa-bajnok lett. Az elmúlt esztendőben ezüstérmet, idén pedig bronzot szerzett a Hungarian Openen, mindeközben horvát bajnokságot nyert, illetve a dán nyílt bajnokságon is remek szereplés után hozhatta haza a bronzérmet.
 
Ha esetleg azt gondolnánk, hogy az ötszörös (!!!!!!!!) könnyűsúlyú Európa-bajnok, bolgár Dimitar S. Popov "távozásával" (Popov 80kg-ban versenyez ettől az évtől) fellélegezhetnek a könnyűsúlyú trófeára aspirálók, akkor igazán nagyot tévednénk. Rendkívül erős ez a súlycsoport, tele klasszis fighterekkel.
Rögtön itt vannak a litvánok, akik a házigazda jogán három karatekát nevezhettek minden kategóriába. Az első meglepetés, hogy egy régi, nagyformátumú küzdő, Vytautas Kalvaitis, miután megnyerte a litván bajnokságot, újra tagja a nemzeti válogatottnak. Kalvaitist az 1997-es Szolnok Kupán láthattuk először verekedni, ahol egy igen erős mezőnyben harmadik helyen végzett. Még ugyanebben az esztendőben a berlini Eb-n, igen emlékezetes, öldöklő csatát vívott a mi Dörgő Sanyinkkal a legjobb négy közé jutásért. Utoljára 2003-ban láttuk küzdeni, a kaunaszi Eb-n, ott bronzérmet szerzett. Aztán itt van a könnyűsúlyú "égimeszelő" litván, Vytautas Viscius, aki már két ízben álhatott a dobogó harmadik fokára. Viscius 2005-ben tagja volt a világkupára utazó Európa válogatottnak, és élve a lehetőséggel negyedik helyet szerzett úgy, hogy a második körben öltözőbe küldte a könnyűsúlyú japán bajnok Kensaku Yamamotót. Visciust csak a klasszis orosz fighter, Vasily Khudiakov tudta megállítani. A harmadik litván küzdő, a múlt évi Eb. ezüstérmese,
Andrius Miseckas lesz.
A nevezettek között van a dánok kiválósága, a sokszoros nyílt dán bajnok és British Open győztes Kim Holm, illetve az Eb. harmadik Silas Inoue is. A grúzok sem felejtik otthon a bulgáriai Eb. ezüstérmesét, Lasha Kachapuridzét. Elsőéves felnőttként harcol majd a bajnoki címért, az ukránok junior Európa-bajnoka, Taras Popovych is.
Ha fent említett a bajnokokkal nem találnák rögtön szembe magukat a mieink, akkor még mindig ott vannak a bolgár, román, grúz, azeri, örmény, francia, lett és lengyel karatekák, akik ha bajnoki címeket idáig nem is szereztek, azért szintén rendkívüli erőt képviselnek. 

 

 Image

 Reméljük, Búzás Gabi jó formában érkezik majd Vilniuszba

 
 
ff. középsúly, 80kg, 35 nevező
 
Ha a könnyűsúlyt erősnek találtuk, akkor a férfiak középsúlyú kategóriája csak a "brutálisan kemény" jelzőt kaphatja.
A 80 kilósok európai mezőnyébe magyar részről Bak Sándor (Kapuvár, edző: Németh Gábor), illetve Magna Gergő (Banzai KKK Szolnok, edző: Shihan Furkó Kálmán) kvalifikálta magát. Bak Sanyi elképesztően nagy csatákat vívott az elmúlt 2-3 évben. Ha csak arra gondolunk, hogy gyilkos küzdelemben, két alkalommal is sikerült megvernie a középsúlyú Európa-bajnokot, a román Marius Ilast, már akkor megemelhetjük a kalapunkat előtte. Mindeközben kétszer nyert Szoboszló kupát, knock-down magyar bajnok volt a múlt évben, a horvát bajnokságokon garantáltan mindig dobogós helyen végez, és a Hungarian Openen, a fix bronzérmet idén ezüstre cserélte.
A szolnoki Magna Gergő, junior pályafutása után, meglehetősen hullámzó teljesítményt nyújtott, elég hosszú ideig. Ettől függetlenül, jó hazai eredményekért neki sem kellet a szomszédba mennie. Gergő, Hungarian Open ezüstérmes volt 2005-ben és 2006-ban is, győzni tudott az MTKKSZ (IKO1) magyar bajnokságán, knock-down magyar bajnokságot nyert 2005-ben, aztán idén sikerült feltennie a koronát eddigi teljesítményére, hiszen szülővárosában, Szolnokon, bajnoki címet szerzett a nyílt magyar bajnokságon.
Igen pozitívak azok a változások, amelyeket Gergő mozgásán láttunk az utóbbi tornákon. Rendkívül motivált és robbanékony lett, mindeközben egy pillanatra sem veszíti el a higgadtságát, és kézzel immár jól előkészített, ponterős rúgásokat láthatunk tőle minden magasságba. Az előzőek tükrében úgy vélem, Magna Gergő és Bak Sándor méltán képviselheti hazánk színeit Vilniuszban.

 

 Image

A múlt évi ezüstérmes Jhonny Desmedt ismét esélyes a dobogóra

 
Nézzük hát a riválisokat! (Itt aztán tényleg nem lehet jó sorsolást kifogni.)

A három litván közül kettő bomba erős. Andrej Milevskij, egy zömök, relatív alacsony versenyző, akit régóta láthatunk már nemzetközi küzdőtereken harcolni. Sokszoros litván bajnok és 2004-ben, ill. 2005-ben is Eb. bronzérmes volt. Milevskij, az utóbbi időben már nem csak erejével és kondícionális felkészültségével hívja fel magára a figyelmet. Technikailag és taktikailag is rendkívül sokat javult a litván a fiú, amit mi sem  bizonyít jobban, minthogy a 2005-ös oszakai világkupán a verseny legjobb mérkőzését vívta  a japán bajnok Tsuyoshi Takezawa-val. Orest Proc is jó ismerősünk már. A rendkívül ügyes és jó mozgású, Eb. ezüstérmes litván fiú, Koppenhágában kilenc percet birkózott Magna Gergővel és csak bírói döntéssel jutott tovább. Proc, szemtelen stílusával, bárkinek okozhat kellemetlen perceket, példa erre a múlt évi győzelme, a román Európa-bajnok Marius Ilas ellen.

 

 Image

 A könnyűsúlyú magyarok egyik nagy riválisa, a dán Kim Holm

 

A dánok természetesen nevezték Európa-bajnokukat, Christian Christiansent, aki budapesti Eb. győzelem után még begyűjtött egy ezüstérmet is az IFK szervezet British Open bajnokságán. Christiansen egyértelmű érem várományosa az Európa-bajnokságnak.
Régi barátunk, a francia Johnny Desmedt sem adta még fel az álmot, hogy egyszer a Shinkyokushin szervezetben is Európa-bajnok legyen. A múlt évi ezüstérmes Johnny megszámlálhatatlanul sok bajnoki címet tudhat már magáénak, szervezetektől függetlenül is. Volt többek között WKO, IKO1 és nyílt francia bajnok, holland bajnok, horvát bajnok, és Kamakura Eb. aranyérmes is.
A múlt évi bronzérmes, bolgár Milush Draganov idén megpróbál fényesebben csillogó érmet szerezni.
Az igazi bombahír azonban a múlt év végén jutott el hozzánk. Az ötszörös könnyűsúlyú Európa-bajnok és világkupa bronzérmes Dimitar S. Popov ebben az esztendőben már a középsúlyúak között próbál bajnoki címet szerezni. Rendkívül izgatottan várjuk Popov debütálását ebben a kategóriában. Vajon az a technikai képzettség, erő és robbanékonyság, ami a legnagyobbak közé emelte könnyűsúlyban, elegendő lesz-e a masszív középsúlyú mezőnyben? Mindenesetre a honfitársnak, Valeri Dimitrovnak már sikerült egy hasonló váltás, mikor két esztendővel ezelőtt 80 kilóból, fellépett a -90-esek közé.
Most játsszunk el a gondolattal, hogy az előbb felsorolt versenyzők a "sors" szeszélye folytán mind egy ágra kerülnek – ami persze teljességgel lehetetlen – és nézzük meg, hogy milyen kvalitású fighterek maradnak még a kalapban!

 

Image

Magna Gergő egyre jobb formát mutat

Itt van rögtön a hollandok kőkemény, hórihorgas bajnoka, a sokszoros holland és francia bajnok Tim Haverkamp. Ott lesz a dánok másik favorit versenyzője, az igen technikás, sokszoros dán bajnok, Dennis Truelsen. A svédek Jimmie Collin személyében egy olyan bajnokot neveztek, aki a múlt évi nyílt svéd bajnokságon ipponnal verte a litván kedvenc, Eb. második Orest Proc-ot, illetve a az előbb említett Dennis Truelsent is. A másik svéd, Andreas Almen az idén már diadalmaskodott a WKO nyílt francia bajnokságán.

 

Image

 A könnyűsúlyú Európa-bajnok Dimitar S. Popov vajon 80kg-ban is csúcsra tud érni?

 

Ukrajnából érkezik a junior Eb. bronzérmes Oleksandr Slekhar és Kostyanty Kryvorotenko. És ha ez még mindig nem lenne elég, akkor megint fel lehetne sorolni azokat az örmény, román, grúz, lengyel, moldvai és görög karatekákat, akikről igazából nincs is semmilyen információ a birtokunkban, így teljességgel sötét lónak számítanak az idei Európa-bajnokságon.
(Rossz hír lehet a szurkolóknak, hogy a 80kg egyik klasszis küzdője, a koppenhágai Európa-bajnok Marius Ilas gerincproblémái miatt sajnos kénytelen kihagyni a 2007-es versenyidényt.)
 

folytatjuk

 

Schmidt Péter

 

 

 Image
Az oroszok után Rózsa Gabinak már nem lehet újat mutatni Litvániában