Rice sajnálkozott a megerőszakolt kislány miatt

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter kifejezte Washington "legmélyebb sajnálkozását" a japánoknak egy 14 éves kislány miatt, akit egy Okinaván állomásozó amerikai katona erőszakolt meg és "aktív együttműködést" ígért, hogy a jövőben ne forduljon elő hasonló eset.

– Az okinavai vagy bármely hasonló incidens miatt legmélyebb sajnálkozásunkat fejezzük ki – mondta Rice újságíróknak japán kollégájával folytatott megbeszélése után. – Biztosak lehetnek benne, hogy nem vágyunk arra, hogy ilyesmi történjen.

Rice ugyanezt mondta Fukuda Jaszuo miniszterelnöknek és Isiba Sigeru védelmi miniszternek is.

Az amerikai bázisok környékén élők egyre inkább dühösek a katonák által elkövetett rendszeresen ismétlődő erőszak miatt.

Egy 1995-ös eset után, amikor három amerikai tengerész megerőszakolt egy általános iskolába járó lányt a magasba csaptak az indulatok. Akkoriban az amerikai hatóságok megígérték, hogy jobban fegyelmezik majd a katonákat.

Rice azt nyilatkozta, hogy reméli, nem lesznek hosszú távú hatásai a történteknek.

Az incidens hatására az amerikaiak március harmadikáig kijárási tilalmat léptetett életbe a bázisokon. Az intézkedést a határidő lejártával felülvizsgálják.

Japan Today & Wire