“Császárellenes” csoport tüntetett a Jaszukuni szentélynél

A Császárellenes Aktivista Hálózat bejelentette, hogy ismét tiltakozó felvonulást szerveznek augusztus 15-én az ellentétes érzelmeket kiváltó Jaszukuni szentély előtt a világháború befejezésének évfordulóján.

A szilárdan háborúellenes csoport ellentétes álláspontot képvisel a nacionalista ünneplőkhöz képest, akik aznap több helyen megjelennek a szentély közelében különféle rendezvényeken.

 

Image

 


Nomura Tomojuki, a csoport képviselője elmondta:

– Ezen a napon számos rendezvényt tartanak, például emlékező ünnepségeket a háborúban elesettek emlékére – írta egy e-mailben a Tokyo Reporter magazinnak. – A legtöbb megemlékezésen dicsőítik az akkori császári rendszert és a régi japán militarista hagyományokat. A Jaszukuni ezen politikai nézetek szimpatizánsai számára szimbólummá vált.

Az 1869-ben Meidzsi császár által építtetett szentély (eredeti nevén Sókonsa) mintegy két és félmillió pilótának, katonának és tengerésznek állít emléket, akik közül sokakat fűtött a remény, hogy ha becsülettel harcolnak a császárért, akkor haláluk után a lelkük békére lel ebben a szentélyben. Ugyanitt emléket állítottak 14 háborús bűnösnek is, köztük Tódzsó Hideki volt miniszterelnöknek.

A tavalyi évhez hasonlóan a tiltakozó csoport nagyjából százötven tagja a Csijoda kerületben található Nisi Kanda parkból indul útnak, majd végighaladnak a Jaszukuni utcán, egészen a szentély kapujáig.

Tavaly a felvonulást többszáz ujoku (szélsőjobboldali csoport)-tag zavarta meg. Fekete buszokon érkeztek, hangszórókon militarista dalokat játszottak fülsüketítő hangerővel, az ujoku-tagok pedig folyamatosan fenyegették a felvonulókat.

Többszáz rendőr védte a felvonulókat, ám Nomura attól tart, hogy valójában nem jelentenek nagy segítséget az ujokukkal szemben.

– A rendőrségnek rendelkezésre áll elegendő pénz, felszerelés és ember, hogy szétverje a szélsőjobboldali csoportok szervezett erőszakos akcióit, de valamiért sohasem teszik meg. A rendőrök mindig arra várnak, hogy viszonozzuk a támadásokat, hogy aztán nyomhassák a propagandát az erőszakos, felfegyverzett baloldali tüntetőkről – véli a csoport képviselője.

Nomura ennek ellenére nem ijedt meg. Elmondta, hogy függetlenül a körülményektől, csoportja meg fogja tartani a tiltakozást. "Meg fogjuk csinálni", mondta az aktivista.

Captain Japan