Párolt csirke gesztenyével

  • fél kg csirke (comb vagy mell)
  • 2 darab csilagánizs
  • 2 szál újhagyma apróra vágva
  • 5 kanál olaj
  • 150 g gesztenye
  • 4 kanál cukor
  • 2 teáskanál reszelt gyömbér
  • 8 kanál szójaszósz
  • 1 kanál szaké vagy száraz fehérbor

Mosd meg a csirkét és tedd egy kis hőálló tálba. Tedd mellé az újhagyma és a gyömbér felét, a szakét és a csillagánizst. A tálkát helyezd gőzölőbe (vagy rizsfőzőbe, esetleg egy forró vízzel teli nagyobb edénybe) és 30 perc alatt párold puhára. Ha elkészült, csepegtesd le, hagyd kihűlni, majd vágd falatnyi (3-4 centis) darabokra. A levét tedd félre.

Amíg a csirkét párolod, vágd be a gesztenye tetejét és dobd forró vízbe 5-6 percre. Ezután hámozd meg, a gesztenyét lehetőleg hagyd egy darabban.

Az olajat hevítsd fel egy vokban vagy nagy serpenyőben. Pirítsd benne a gesztenyét 3-4 percig, add hozzá a cukrot, majd amikor elolvadt, a maradék gyömbért és újhagymát. Add hozzá a csirkét, majd amikor pirulni kezd, öntsd rá a szójaszószt. Nagy lángon kevergesd egy percig, add hozzá a csirke párolásakor keletkezett lét, majd takarék lángon párold 10 percig.

Forró rizzsel tálald.