Oszaka vs. Tokió – viva la különbség!

Japánban elképesztő energiákat fordítanak a 47 prefektúrákban élők eltérő személyiségjegyei kutatására.
A Number One kutatóintézet feje, Jano Sinicsi szerint "a tokióiak és az oszakaiak között a legnagyobb különbség a pénzhez való hozzáállásban figyelhető meg". Az előbbi a pénzt elsősorban a látszat megteremtésére fordítja, utóbbi pedig inkább anyagi javakra cseréli. Ezek a tulajdonságok réges-régi szokásokban tükröződnek – állítja az igazgató.
Jano vállalata 7,392 felnőttet kérdezett meg részletesen a jelenségről.
– Legyen szó a múltról vagy a jelenről, egy dolog nem változott a pénzzel kapcsolatban: az oszakaiakat gyakran hívják zsugorinak, pedig a hozzáállásuk sokkal inkább egyfajta komolyságot tükröz, amellyel ők szemlélik a fizetőeszközt.
Az oszakaiak keményen alkudoznak ugyan, mutat rá Jano, de ha nyernek egy nagyobb összeget mondjuk a lottón, nagylelkűen osztják szét a barátaik között.
Figyeljük meg az ellentmondást a válaszokban: "Tegyük fel, hogy néhány barátoddal lottót vettél, és épp a te szelvényeddel nyertek százezer jent. Mit tennél?"
A tokióiak 19%-a felelt így: "az egészet megtartanám". Az oszakaiak közül csak 11 százalék vélekedett így.
Százból hetvenegy tokiói osztana meg egy kis részt a többiekkel, a maradékot pedig megtartaná. A nagyszívű oszakaiak több mint 76 százaléka tenné ugyanezt.
Ami a szociális érzékenységet illeti, az oszakaiak sokkal felvilágosultabb hozzáállást tanusítanak például abban a kérdésben, hogy átadnák-e az ülőhelyüket a metrón. A derék oszakaiak 6,3 százaléka adná át a helyét egy idős asszonynak, míg a fővárosban csupán 3,7 százalék.
Az oszakaiak kevésbé előítéletesek, mint Tokióban.
– Amikor először találkozol valakivel, egyből kialakítasz róla egy véleményt?
Igen válaszok: Oszaka: 11 százalék, Tokió: 15,7 százalék.
Érdekes volt a reakció a következő kérdésre:
– Idegesít, ha mások suttogva beszélnek a közeledben?
Szinte mindkét városban ugyanannyian – 80% – felelték, hogy "igen".
A két nagyváros közti eltérésért még az Edo-korszak (1603-1868) a felelős. Akkoriban Tokió volt a kormányzat és a bürokrácia fellegvára – a szamurájok adminisztratív központja -, Oszaka pedig a kereskedőké és az iparosoké.

MDN