Óriási pánik a szumósok közt

Megtörtént, aminek soha nem lenne szabad megtörténnie. Japánban vannak szent és sérthetetlen dolgok, amelyek a társadalom alappilléreit alkotják. Azonban a legerősebb kultúra is szembenéz néha olyan kihívásokkal, melyekre az ezeréves múltban sem találni megfelelő választ.
A legfontosabb tabuk egyike – a császárgyilkosság és a Kínában foglalkoztatott szexrabszolgák mellett – az, hogy a szumóversenyek helyszínét nem szennyezheti be egyetlen tisztátalan lény sem. A tisztátalanság természetesen – mint a legtöbb kultúrában – egy asszony személyében ölt testet.

Nos, mindezek ellenére csütörtökön egy tokiói szumótornán egy nő  hatolt a szent ringbe és csak egy rendező és egy súlyos sportoló együttes erejével tudták eltávolítani.

A középkorú hölgy a Kokugikan szumóstadionban vetette magát a ringbe, épp akkor, amikor a mérkőzés elkezdődött volna.

A Japán Szumószövetség nem késlekedett a bejelentéssel, mi szerint a hölgy feljutott ugyan a dóhjóra, de a lábával nem érintette.

– Nagyon szomorú az eset – mondta Takamiszakari, az a népszerű szumós, aki segített a biztonsági őrnek a nő eltávolításában. – Mit próbált ez a személy elérni, miközben mi komolyan versenyeztünk?

A szumósok komolyan veszik a férfiak természetes felsőbbrendűségét: 2001-ben Oszaka polgármestere – egy nő! – kénytelen volt helyettesét megbízni a verseny díjainak átadásával, mert nehogy már egy asszony lépjen a szent területre…

A szumót egy 4,6 méter átmérőjű körben játsszák, amely egy fél méter magas emelvényen áll.

A hagyomány szerint nemcsak erre a helyre, de a bányákba, alagutakba is helytelen asszonyt engedni. Korábban még hegyet sem volt szabad mászniuk.