Óda az odenhez

Gyors, laza és szinte minden japán élelmiszerboltban kapható. Lépj be egy boltba télen vagy késő ősszel és felfedezed a semmivel sem összetéveszthető illatot – a hagyományos japán étel, az oden illatát.


Az oden népszerű és olcsó – a legtöbb oden étteremben, fesztiválon vagy akár élelmiszerboltban megengedik, hogy te válassz a lehetséges hozzávalók közül. Tekinthetjük egyfajta komplett büfének is, aminek a melege gyorsan átjár a hideg téli napokon. Számos változat csupán száz jenbe kerül, úgyhogy még csak a pénztárcába sem kell túl mélyen belenyúlni ahhoz, hogy megízleld ezt a jellegzetes japán ételt.

Az odent árusító büfék felett terjengő gőzfelhő abból az órákon át forralt alapléből származik, amit kacuobusiból, konbu algából és szójaszószból készítenek. Ebbe az alaplébe öntenek néhányat a következő alapanyagokból:

  • tofu (olajban sütve, grillezve vagy nyersen)
  • daikon (japán jégcsapretek)
  • főtt tojás
  • főtt burgonya
  • feltekert konbu-csíkok
  • konnyaku (áttetsző, kocsonyaszerű keményítőszármazék)
  • gobógyökér
  • halsütemény
  • alga
  • tésztafélék

Az egytálételt gyakran egy kevés brutálisan csípős japán mustárral szolgálják fel. Az oden lényege, hogy számtalan változatot lehet kialakítani a rengeteg hozzávaló együttes főzésével.