Obama felhívta a japán miniszterelnököt

Az USA elnöke és Aszó Taró egyetértett abban, hogy közösen kell leküzdeniük a világválságot és együttesen kell megteremteni az ázsiai-csendes-óceáni régió "békéjét és prosperitását".


A világ két legnagyobb gazdasági erejének vezetői a terrorizmus elleni harcról, a közel-keleti helyzetről és az Észak-Koreába rabolt japán állampolgárok helyzetéről is eszmét cseréltek. Obama hívása tíz percig tartott.

A japán kabinet úgy kommentálta az eseményt, hogy "megtörtént az első lépés az új elnökkel folytatott együttműködésben". Obama korábban európai vezetőket (a német Angela Merkelt, az orosz Dimitrij Medvegyevet és a francia Nicolas Sárközyt) hívott fel. Aszó és Obama hamarosan személyesen is találkozik.

Japán viszonya megromlott az USA-val, miután tavaly George W. Bush elnök levette Észak-Koreát a terrorizmust állami szinten támogató országok listájáról. Több japán politikus is kifejezte "sajnálkozását" a történtek miatt, mivel így nincs ütőkártya a kezükben az elrabolt japánok ügyében.

Észa-Korea már beismerte, hogy a 70-es és 80-as években 13 japánt raboltak el a szigetországból. Japán 17 ilyen esetről tud. A japánokat azért rabolták el, hogy kémnek képezzék ki őket a kommunista országban.

A japánok tűkön ülve várják, hogy Obama mielőbb tárgyaljon velük, mivel általánosan elterjedt nézet, hogy az amerikaiak hamarosan Kínát tekintik a legfontosabb partnernek Japán helyett a térségben.

Meg nem erősített hírek szerint Aszó februárban vagy márciusban az Egyesült Államokba utazik.

Aszahi