Nyílt Belga Bajnokság, Diamond Cup 2007

A Hungarian Opennel egy időben rendezte a Belga Shinkyokushin Szervezet nyílt knock-down bajnokságát.
A verseny több szempontból is különleges volt. Az egyik érdekesség, hogy a viszonylag kis létszámú belga szervezet a hagyományoknak megfelelően az IFK (Hanshi Steve Arniel szervezete) belga szövetségével együtt rendezte meg a bajnokságot. A másik különlegesség, hogy négy japán küzdő is nevezett a versenyre.

A bajnokságot négy férfi és három női súlycsoportban rendezték, ahova 85 nevezés érkezett, mintegy 11 országból (Japán, Hollandia, Svájc, Grúzia, Nagy-Britannia, Oroszország, Németország,  Lengyelország, Liechtenstein, Csehország, Belgium).  Sajnos mindezidáig csak a férfiak küzdelmeinek végeredményéről érkezett információ, ezért csak ehhez tudunk pár sort fűzni.

 

 Image

 
A könnyűsúlyúak mezőnyébe 21 nevezés érkezett. A versenyt egy ismeretlen japán karateka, Takuya Morikawa nyerte, ami azért is meglepő, hiszen az indulók közt két olyan brit neve is szerepelt, akik joggal számíthattak dobogós helyezésre. Az egyik ilyen IFK versenyző a többszörős angol bajnok Rene Stigter, a másik (szintén az IFK szervezet versenyzője) Darren Stringer, ugyancsak angol bajnok, illetve a múlt évi ausztráliai IKO3 világkupa aranyérmese. Ebben az esztendőben, egyikük sem jutott a legjobb négy közé.

Középsúlyban 20 karateka jelezte indulási szándékát. A meglepetés itt sem maradt el. Az IFK bajnoka, az IKO3 világkupagyőztes, brit, Olusegun Odunkan szintén lemaradt a dobogóról, míg honfitársa, Wai Cheung (kétszeres British Open ezüstérmes), élve a lehetőséggel, megszerezte a bajnoki címet.
 
Nehézsúlyba 12 nevezés érkezett. Ez a súlykategória nem a nevezések sokasága miatt számított rendkívül erősnek, sokkal inkább a rendkívül jól hangzó nevek miatt kelthetett érdeklődést.
A shinkyokushin szervezet kétszeres középsúlyú japán bajnoka és nyílt japán bajnoki harmadik helyzett, Kazuhito Yamada épp' úgy szerepelt a nevezettek listáján, mint az IFK világbajnokság bronzermese, Miguel Fernandez, vagy éppen a sokszoros angol bajnok Kenny Jarvis, illetve a hinkyokushin Európa-bajnokság bronzérmese, a cseh Tomas Vik. Meglepetésre sem Yamada, sem Tomas Vik nem került dobogóra a versenyen. A bajnoki címet az IFK versenyzője, Kenny Jarvis, az ezüstérmet pedig Miguel Fernandez szerezte meg.
A szupernehézsúlyúak mezőnye meglehetősen szegényes volt, mindössze 7 fighter adta le nevezését.
A győzelmet Rogge Enrico, egy ismeretlen nevű német karateka szerezte meg. Ebbe a kategóriába nevezett a shinkyokushin szervezet, 2003-as, 90 kilós Eb. ezüstérmese, Emzari Nikatsadze is, de a grúz csapatot vízumproblémák miatt valószínűleg Belgiumba sem engedték be.

A teljes eredménylista a www.kyokushinresults.freeserve.co.uk oldalon található meg. 

Schmidt Péter