Nőtt a miniszterelnök népszerűsége, a többség mégis választásokat akar

Fukuda Jaszuo miniszterelnök támogatóinak száma némileg emelkedett, ennek ellenére a megkérdezettek többsége előrehozott választásokat szeretne, derült ki egy nemrég végzett felmérésből.


Májushoz képest a kormány támogatóinak száma 5,2 százalékkal nőtt, ám így is csupán minden negyedik választó szimpatizál vele. A népszerűség növekedése főleg annak köszönhető, hogy Fukuda sikeresen megegyezett az ellenzékkel a bürokrácia visszaszorításában.

Fukuda megítélése azért volt ilyen alacsony, mivel a legtöbb választó kételkedett abban, hogy képes lesz megbirkózni a megosztott parlamenttel. A felső házban az ellenzék került többségbe, és már kétszer is előfordult, hogy nem sikerült keresztülvinni az akaratát – például a jegybank elnöki kinevezésének ügyében.

A közvéleménykutatás adatai szerint a válaszadók 56,2 százaléka szeretne előrehozott választásokat.

Az ellenzéki Japán Demokrata Párt aktívan keresi a megoldást az előrehozott választásokra, hogy véget vessen  a Liberáldemokrata Párt csaknem hatvanéves uralmának.

Az alsó házi választásokat 2009 szeptemberében tartják. Az ellenzék támogatása folyamatosan csökken.

Egyes elemzők szerint Fukuda még megvárja a Japánban tartott G-8-as csúcsot, majd átadja a stafétabotot a korábbi külügyminiszternek, Aszó Tarónak.