Nőnek a cigiárak

Mépgpedig nem is kevéssel: a mostanihoz képest 75 százalékkal! Átlagosan 700 jen lesz egy doboz ára Komijama Jóko egészségügyi miniszter szerint.

A minisztérium, mely jelenleg a kormány adügyi bizottságának egyeztetésén vesz részt, azt tervezi, hogy három évig évente 100 jennel emelnék a cigaretta árát. A befolyó összeget az egészségügyre fordítanák. Tavaly a résztvevők többsége egyetértett a döntéssel, ám a helyzetet bonyolítja, hogy a japán állam birtokában van a Japan Tobacco (a világ harmadik legnagyobb dohányipari vállalata) részvényeinek döntő hányada. Ha a dohányzás csökken, az állami jövedelmek is csökkennek.

 

Ugyanakkor a dohányzás miatt 2005-ben 4.3 trilliós egészségügyi költség és gazdasági kár keletkezett egy felmérés szerint.

 

Komijama szerint a dohányáruk drágítása nemcsak azoknak segít a leszokásban, akik amúgy is le akartak szokni, de a kiskorúak dohányzását is erősen gátolja. Egy 2007-es egészségügyi minisztériumi felmérés szerint a 20 év alattiak legalább tizede szívott már cigit, 1.2 százalékuk pedig minden nap dohányzik.

 

Tavaly mintegy 33 százalékkal növelték a dohányáruk árát, így lett átlagosan 400 jen egy doboz cigi. Ennek eredményeképp 20 százalékkal visszaesett a vásárlás. A tendencia a csökkenő dohányzás irányába mutat: 2000-ben még minden harmadik (!) felnőtt dohányzott, 2009-ben már csak minden negyedik.

 

 

 

The Japan Times Online