Nézzünk együtt animét!

Japántanárként szembesültem azzal, hogy a Japán iránt érdeklődő fiatalok között alig van, aki ne látott volna már legalább egy animét (az anime japán rajzfilm, nem csak gyerekeknek) vagy doramát (ami általában egy 10-12 részes japán sorozat). Abba a korosztályba tartozom, akiknek gyerekkorában ment a tévében a Dragon Ball és a Sailor Moon – azt hiszem, ezeket a húsz és harminc év közötti fiatalok mind ismerik, még ha nem is tudatosult bennük, hogy ezek japán készítésűek. Aztán csaknem tíz évre kimaradt az életemből a japán kultúra e szelete, annak ellenére, hogy közben elvégeztem a japán szakot.

A diákjaim nagy része ma már azért kezd el japánul tanulni, hogy eredetiben nézhesse kedvenc sorozatát – legyen az anime vagy dorama. Ezek a műfajok az elmúlt öt évben (vagy régebb óta?) nagyon nagy népszerűségre tettek szert mind Magyarországon, mind világszerte.

 

Animét nézni jó. Főleg az eredeti japánt, de mivel a legtöbb felirat angol, ehhez szükséges az angoltudás is. Az ember, ha csak egy sorozatot is végignéz, olyan mindennapi kifejezések megragadnak benne, amik a japán nyelvtankönyvekben általában nem szerepelnek. Egy jó anime amellett, hogy szórakoztat, tükrözi a japán gondolkodásmódot, megismerhetjük belőle a különböző társadalmi szerepekben használandó nyelvet, a különböző szituációkban való viselkedést mikéntjét,  kifejezéseket, stb.

Én a doramákat jobban szeretem, mert azok (magától értetődően) jobban visszaadjaák a nagy japán valóságot 🙂 , és mert jobban látható a végük – hiszen ezek nem akár évekig is húzódó sorozatok. Lehet, hogy ez csak az én gyengeségem, de ha elkezdek nézni egy doramát, és szabadnapom van, könnyen előfordul, hogy egy nap alatt végignézem. Annyira jól csinálják ezek a japánok! Minden rész úgy ér véget, hogy alig várod, hogy a következő részt láthasd, és addig is lerágod a tíz körmöd (na jó, körmöt rágni azért nem szoktam:)). A megasorozatok nem nekem valók…

Innentől kezdve csak saját tapasztalataimról tudok írni, ezért kérlek, írj hozzászólást arról, hogy te mit ajánlanál!

Mit nézzünk?

Ha egyáltalán nem ismersz semmit, és nem is tudod, hogy mit szeretnél nézni, kezdd az AoiAnime ismertetőivel! Ezeket itt találod: http://www.aoianime.hu .

Emteefu mutatta meg a GTO-t (Great Teacher Onizuka), és ő a témaspecifikus animéket is szerette, mint a Hikaru no Go, ami a go-játékról vagy a Yakipan (Yakitate Japan), ami a főzésről szól. Lehet, hogy szakmai ártalom: a Sayonara Zetsubou Sensei-t és a Gokusen doramat is szeretem. 🙂

Hogyan / hol nézzünk animét / doramát?

Először is a jogi háttérről: bár még nem történt precedens értékű per a szerzői jogok ilyen megsértéséről, tartózkodj a különböző oldalakról / ftp-ről való let/feltöltéstől! Inkább az online anime- és doramanézést ajánljuk. Igaz, hogy viszonylag gyors internet kell ahhoz, hogy élvezhető legyen, de ez legalább nem illegális (a különböző fansub-ok, a feltöltők és terjesztők büntethetőek, de az online nézők nem). 

Ezeken az oldalakon általában a sorozat egy részét feldarabolják 3-5 részre, de mindig ott a link, hogy a folytathasd a következő résszel.

www.animecrazy.net

www.dramacrazy.net

www.animefreak.tv

http://www.mysoju.com/

 

Várjuk a további ajánlatokat! 🙂