Nagysikerű évzáró verseny

Sensei Bodó és családja immár 5. alkalommal szervezte meg az Almásfüzitő Kupát. A történések mellett ez is bizonyítja, hogy nagy szükség van ezekre a versenyekre! Nagy felnőtt létszámot sikerült még így nyár elején is megmozgatni, a szezon utolsó versenyére. Utánpótlás kata versenyre is sor került, ahol szintén látható a mezőny és a színvonal növekedése.

Image 

A hivatalos megnyitó után köszöntötték az új 4. danos mestereket, valamint a rendkívül sikeres Európa-bajnoki csapatot. 

Az Utánpótlás katával kezdődött a gördülékenyre szervezett torna, ahol a szervezők ismét jó vendéglátóknak bizonyultak. Mindössze a füllett, meleg idővel volt egy kis gondja a versenyzőknek, de ez már ilyenkor könnyen előfordulhat. A nagy létszámú kata versenyen látható volt a színvonal erősödése. A gyermekek számára ez igen hasznos, hisz a mozgáskoordinációjukat könnyebb egy darabig kötöttebb mozgásokkal fejleszteni, mint szabadküzdelmekben. Sok hasznos dolgot tanulhatnak. A felnőtt katára is számos jelentkező volt. A női 55 kg-ban sajnos csak 2 induló volt, így egy bemutató küzdelemben, Nagy Andrea (Nagykőrös) győzött, Töttösi Anita (Siófok Budoka) ellenében. A 65 kg-ban már igen jó mezőny jött össze, ahol meglepetés volt a Soproni Kamikazés Szepesi Csenge győzelme, aki főként jó állóképességének, harcosságának köszönhette sikerét, de mivel „zsigerből” érez jó technikai megoldásokat, így az sem volt meglepő, hogy a legtechnikásabb női versenyző is lett. Két igen harcos Budai Harcművészes hölgy került még a dobogóra, a 2. Tanács Tímea, a 3. Körmendy Krisztina (Legharcosabb női versenyző) és Balogh Janka (Banzai Szolnok) lett.

 

Image 

A nehézsúlyban is meglepetés győzelem született, hisz a mindössze első éves junior Faragó Henrietta (Victory Martfű) bizonyította, hogy a szisztematikus felkészülés eredményre vezet, és a felnőtteket akár comb k.o.-val is képes legyőzni! A második helyezett a fegyelmezetten küzdő Tóth Hajnalka lett (Victory Martfű), míg a 3. Bojtor Edit (Senshi Szeghalom).A férfi 70-kgban, meglepően, mindössze 5-en voltak. Viszont nagyon erős mezőny jött össze. A végig igen harcos Tátrai Ádám (Victory Martfű) megvédte pár hónnappal ezelőtti címét és ismét bajnok lett, a folyamatosan fejlődő Spéder Istvánnal (Sopron Kamikaze) szemben. Mindkét fiú, már a Hungarian Openen is bizonyította, hogy ők hajlandóak tenni a sikerért. A junior korosztálytól idén búcsúzó Beszteri Attila (Jászberény Yakuzák),most mutatkozhatott be a felnőttek között. Nem tudott rendesen készülni év elején, hisz először a lába gipszbe került, majd egy súlyos forrázás tette edzésképtelenné. Jól küzdött és ígéretes küzdelmeket produkált. Így lett bronzérmes. A győri Pintér László is igen figyelemre méltó teljesítményt nyújtott, akár csak a végig harcos Nagy Ádám (Victory Martfű). Minden küzdelem nagyon szoros volt, és nagyon nagy csatákban döntötték el a fiúk, hogy ezen a napon kinek hol kell állnia a dobogón.

 

Image 

A 80 kg-ban volt a legnépesebb mezőny. A címvédő Szőke János (Victory Martfű) minden küzdelmét higgadtan nyerve jutott a fináléba, amint ismét meg is nyert.
A még junior Zrupkó Ádám (Jászberény Yakuzák) kézműtétje miatt kikerült az EB csapatból, de rendkívül gyorsan gyógyulva, nagy elszántsággal a műtét után már 2 nappal edzésen volt, de sajnos nem indulhatott az „álomtornán”. Fejlődését mi sem bizonyítja jobban, minthogy már egy héttel a kontinensverseny után a felnőttek között lett végül ezüstérmes, és a legtechnikásabb férfi versenyző! A selejtezőkben gyomor k.o.-val jutott túl riválisán! Czákler Richárd és Rapcsányi Tamás (mindkettő Sopron Kamikaze) lettek a bronzérmesek.
Pethő Gergő (Debrecen Shogun) még egy hete bulgáriában verekedett, de sajnos nem úgy sikerült a verseny ahogy akarta. Itt már a 90 kg-ban lépett tatamira. Nagyon magabiztosan verte a korábbi győztest, majd óriási fej k.o.-val (térdrúgás) jutott döntőbe, amit nagyon magabiztos hajrával nyert. A küzdőtérre nem régen visszatért „őserő”- Czirják Sándor (Berettyóújfalu) ezüstérmes lett és a legharcosabb férfi versenyző, míg Urbán Attila (Victory Martfű) és Nagy Leopold (Tapolca) bronzérmesek.

 

Image 

A szupernehézsúlyban nehéz helyzetben van a hazai Kyokushin élet. Itt hat fő indult, és a három továbbjutó körmérkőzést vívott.
Meglepetés volt a korábbi nehézsúlyú válogatott Duschák Tamás (Victory Martfű) visszatérése, aki egy gyors com k.o.-val köszönt be, de később nem bírt a két feltörekvő, lelkes fiatallal. Balla János (Victory Martfű) szép gyomor k.o.-t produkált (egyenes ütés), mit csapattársa Kovács Sándor (Victory Martfű) is bemutatott. Kettejük küzdelme, végül az utóbbi fiatalember győzelmével zárult, és Kovács Sándor lett a „B” kategória bajnoka.  

 

Image 

Csapatuk, a „Victory Martfű” pedig a legeredményesebb csapat ajándékkosarát is átvehette a helyi Önkormányzattól.
Fontos tanulság volt, hogy nagy szükség van ezekre a versenyekre. De már kissé módosítani kell a szabályokat, és engedni kell a juniorokat indulni a „C” és „B” kategóriában mindenképpen (Japánban már 15 évtől indulnak „A”-ban is) . Hisz nemhogy nem veszélyes számukra, hanem ők a veszélyesek, hisz Faragó Heni, Zrupkó Ádám és Pethő Gergő is k.o.-val verte felnőtt riválisát. És ez is elgondolkoztató. Ennek az oka pedig egyértelműben a válogatottban és a klubokban zajló magas szintű szakmai munka, és ha valaki hajlandó „menni- tenni”, újakat tanulni a sikerért, annak meglesz az eredménye!

Image

 

Image

 

Image