Mit tegyünk, ha tapizással vádolnak

A Toei mozilánc termeiben ellentmondásos filmet vetítenek "Akkor is: esküszöm, hogy nem én voltam" címmel. Szuo Maszajuki alkotása egy valós történetet dolgoz fel, amelyben egy 26 éves férfit megvádolt egy iskoláslány, hogy molesztálta a metrón. A férfi a vád miatt a poklot járta meg.

Image 

– Mióta láttam a filmet, nem merek metrón utazni – kommentálja egy negyven körüli hivatalnok. Japánban azokat a férfiakat, akiket "csikansággal" vádolnak, azonnal bűnösnek tekintik, amíg nem bizonyítják ártatlanságukat. Ami meglehetősen nehéz feladat. Végül is ott voltál, a kezed is nálad volt, az összes lehetséges tanú pedig mangát olvas vagy a telefonja kijelzőjét bámulja.
Az említett filmen a nyomozó felajánlja a férfinak, hogy "ha mindent bevallasz, csak pénzbüntetés vár, nem több, mint egy közlekedési kihágás esetén". A férfi azonban csapdát szimatolt és ragaszkodott az ártatlanságához, azt hangoztatva, hogy meg sem érintette a lányt.
– Nagyon nehéz az ártatlanságunkat bizonyítani – mondja Ikegami Maszaki újságíró. – Ha az eset eljut a bíróságig, az esetek 99,9 százalékában bűnösnek nyilvánítják.
Feltételezik, hogy az a nő, aki hajlandó tanúskodni és ezzel együtt vállalni a nyilvános szégyent, annak maximálisan hinni lehet, még abban is, amikor azonosítja az elkövetőt.
Az ártatlanul megvádolt olvasókat szeretné segíteni az Asahi Geino, ezért összeállította azt a listát, amit ilyen esetekben érdemes komolyan vennünk.
– Indulj el korán. Ha lehet, az első vonattal hagyd el az állomást. Fokozott biztonságot jelenthet, ha helyjegyet vásárolsz.
– Légy különösen óvatos azokon a vonatokon, amelyeken a munkába járó tömeg utazik, és a megállók között nagy a távolság.
– Ha állsz, mindkét kezeddel látványosan kapaszkodj, hogy mindenki lássa.
– A hozzád közel álló nőknek fordíts hátat.
– Ha véletlenül hozzáérsz egy nőhöz, hangosan kérj elnézést, hogy mások is hallják és állj odébb.
– Semmilyen körülmények között ne állj közel egy középiskolás lányhoz.
– Még ha csak a karotok is ér egymáshoz, azonnal kérj határozottan elnézést tőle.
– Veszélyes lehet sms-eket olvasni a telefonodon, mivel a nők úgy vélhetik, hogy őket fotózod.

Ha megvádolnak azzal, hogy tapiztál valakit a vonaton, egy pillanatig se gondold, hogy lesznek személyiségi jogaid. Bármit is találjanak a lakásodon, az megerősítheti a gyanút.
– Miután letartóztattak, és továbbra is tagadsz, a rendőrök átvizsgálják a lakásod – mondja egy korábbi gyanusított. – Ha pornót találnak nálad, neadjisten olyat, amin erőszakos jelenetek vannak, az szinte bizonyosan a bűnösségedet jelenti a bíró számára.
Hasonlóan veszélyes lehet, ha kamerát vagy neadjisten játékbilincset találnak nálad. Ha mégis, kezdhetsz gondolkozni azon, hogy mivel díszíted majd a cella falát.
Ne várd azt sem, hogy a vasútállomás személyzete szimpatikusan viselkedik.
– Ha egy asszony panaszt tesz nálunk, az a szabály, hogy a férfit átadjuk a rendőrségnek, mérlegelés nélkül – meséli egy alkalmazott.
Egyetlen dolgot tehetsz: higgadt maradsz és folyamatosan hangoztatod az ártatlanságod.
Nagyon fontos, hogy a kihallgatás jegyzőkönyvét igen figyelmesen olvasd el, ne hagyj ki egyetlen szót sem, mielőtt aláírod.
Ha például aláírod, hogy "elképzelhető, hogy véletlenül hozzáértem", könnyedén úgy értelmezhetik, hogy "megfogtad" és a bíróságon már ezt a második változatot kezelik tényként.
Az alig néhány védekező módszer egyike, hogy laboratóriumi vizsgálatot kérsz. Ha nem találnak a ruházatodon a sértettől származó szövetdarabot, az ügyvéd ezt megpróbálhatja bizonyítékként előterjeszteni. Érdemes olyan ügyvédet fogadni, aki rendelkezik gyakorlattal a hasonló ügyekben.
Végül pedig ha elhatározod, hogy végig ártatlannak vallod magad, készülj fel egy hosszú eljárásra. Egy megvádolt férfi, Jatabe Takahasi például két évig harcolt, míg a bíróság végül kimondta ártatlanságát. A két évből három hónapig előzetesben ült, amíg megfogalmazták a vádakat.

Az MDN cikke nyomán