Minden, amit Reiwa-ról tudni kell

Tegnap hirdették ki az új császári korszak nevét. Ahogy korábban megírtuk, április 30-án mond le az idén 85 éves Akihito császár, és fia, Naruhito követi a császári trónon. Az új császárral május 1-jén új császári korszak (gengo) is beköszönt, ennek a nevével voltak tele tegnap a hírek. De mi az, hogy ‘reiwa’?

令和 – reiwa (reiva)

Az első kandzsi (rei) általános jelentése ‘parancs, utasítás’, de jelenthet ‘jó, kedvező, sikeres’-et is.

A második kandzsi (wa) a ‘harmónia, béke, illetve japán stílus’ jele (lásd washoku – japán konyha, washitsu – japán stílusú szoba, stb.)

UPDATE

A BBC és több külföldi hírportál is hibásan “parancs, utasítás”-nak fordította le a ‘rei’-t, ezért kihirdették a reiwa angol megfelelőjét: ‘beautiful harmony’ – ‘szép harmónia’.

Olvasd el az egyszerűsített japán cikket itt.

Az írásjegyeket a Manjósúból (‘Tízezer levél gyűjteménye’), a legrégibb japán versgyűjteményből vették (8.század).

A vers az ötödik kötetből való, egy szilvavirágzás megtekintésekor született.

A nevet választó szakbizottság tagjai között szerepel egy Nobel-díjas sejtkutató, több professzor (köztük a Waseda Egyetem rektora), író, újságírók szövetségének elnöke.

Abe Shinzo miniszterelnök magyarázata, miért ezt választották:

“A kultúra akkor születik és bontakozik ki, ha az emberek ‘gyönyörűen’ törődnek egymással. Ezzel a névválasztással újra megerősítem a törekvésemet, hogy úttörője legyek egy olyan kornak, ami tele van reménnyel”. Továbbfűzte: “A népünk egy nagy fordulópont előtt áll, de sok japán értékünk van, amik nem tűnhetnek feledésbe.”

Mennyire fontos a császári korszaknév?

A japán császárok trónralépéskor kapnak egy császári nevet, ez ugyanaz, mint a császári korszaknév. Vagyis eddig Akihito császári neve ‘Heiszei császár’ volt, Naruhito pedig ‘Reiva császár’ lesz.

Mivel az alkotmány szerint a császár haláláig ugyanaz marad* a korszak neve, több évtizedet meghatároz a névválasztás.

(*az idén 85 éves, egészségében megrendült Akihito császár kedvéért módosították az alkotmányt, hogy lemondhasson, mindenesetre úgy, hogy ez a módosítás csak rá vonatkozzon. 200 évvel ezelőtt mondott le császár korábban.)

Az Asahi Shinbun legfrissebb felmérése szerint azonban egyre csökken a jelentősége, a megkérdezetteknek csupán az egyharmada használja (1975-ben ez még 85% volt). A mindennapi japán életnek mégis része: a naptárakon, aprópénzen, jogosítványon, újságok címlapján és a céges papírokon is megjelenik, csak emellett hivatalosan inkább a nyugati évszámokat használják.

2019-április 30-ig Heiszei 31. éve

2019. május 1-től Reiwa gannen (kezdőév) lesz.

Összehasonlításképp: mit jelentenek a korábbi császári korszaknevek?

Az új-és modernkori történelemben eddig négy császári korszak volt:

明治 Meidzsi (1868-1912): ‘felvilágosult kormányzás’

大正 Taisó (1912-1926): ‘nagy igazságosság’

昭和 Sóva (1926-1989): ‘felvilágosult harmónia’

平成 Heiszei (1989-2019): ‘a béke elérése’

Vélemény, hozzászólás?