Milyen olajat használjunk a vokban?

Vokban soha ne használj olivaolajat!

A keleti ételeknek amúgy sem tesz jót markáns íze, ráadásul sokkal könnyebben megég, mint mondjuk a szója- vagy mogyoróolaj. Utóbbi bírja legjobban a hőséget (és ízsemleges), ha teheted, használd mindig ezt, ha vokban sütsz. A mogyoróolajban ráadásul alig van víz, ezért fröcsögni is kevésbé fog.

A receptek gyakran kezdődnek úgy, hogy “addig hevítsd az olajat, amíg füstölni kezd”. Jobban teszed, ha előbb a vokot forrósítod fel, és csak utána öntöd bele a zsiradékot. A “füstölés” sem szó szerint értendő, a forró olaj a vízhez hasonlóan “párologni” kezd, mielőtt még megégne (ezután kezd csak ténylegesen fütölni – ha idáig fajulnak a dolgok, hagyd kihűlni, öntsd ki és kezdd elölről friss olajjal).