Miért érti folyton félre a külföldi sajtó a jakuzát?

Május 30-án a Los Angeles Times címoldalán a következő hír volt olvasható: "A japán szervezett bűnözés fejei a helyi egyetemen kaptak új májat".

A cikk kifejti, hogy az FBI fedezte fel a korábbi priuszuk ellenére az USA-ba jutó, szervezett bűnözéshez tartozó japánokat. A négy jakuzát úgy engedték Amerikába, hogy cserébe információkat kaptak tőlük bizonyos pénzmosási műveletekről, ám később kiderült, hogy az általuk adott fülest nem nagyon lehetett használni semmire.

"Az USA szerint a japán szindikátusok a világ legnagyobb bűnszervezetei, és ezzel az amerikaiak jobban tisztában vannak, mint maguk a japánok", mondta egy amerikai hírszerzéssel meglehetősen sokat foglalkozó japán újságíró a Sűkan Dzsicuva című  hetilapnak. "Odaát folyamatosan morognak, amiért a japán kormányzat megengedi a "maffia" tombolását. Az amerikaiak meggyőződése továbbá, hogy ezek a jakuzák komolyan hátráltatják az USA gazdasági tevékenységét a szigetországban", tette hozzá az újságíró.

– Ha a többszázmilliárd jenes befektetésekből mindössze egy százaléknyi landol a jakuza zsebében, már az is rendkívüli összeg – teszi hozzá az újságíró. – Az amerikaiak hajlamosak összekeverni a japán üzletembereket a jakuzákkal és mindenkit bűnözőként kezelnek. Erre persze nincs közvetlen bizonyíték, ezért az üzletemberek az ismerőseiktől próbálnak információkat szerezni, hogy elkerüljék a gondokat.

A japán alvilággal foglalkozó angol nyelvű irodalom már harmincéves, de még mindig viszonylag kevés mű született a témában. 1975-ben Florence Rome kiadta "The Tattooed Men" című könyvét, amelyben a Jamagucsi-klán de facto vezetőjét "minden keresztapa keresztapjaként" írta le. Azóta is született több publikáció, de ahogy a Súkan Dzsicuva cikke is megállapítja, "a nyugati média általában úgy írja le a japán szervezeteket, mint az olasz maffia megfelelőit".

A magazin viszont úgy érvel, hogy az olasz maffia soha nem vonulna fel büszkén, teljes fegyverzetben főhadiszállásuk előtt a New York-i Ötödik sugárúton és nem hordanák öltönyükön a bandatagság logóját. Sem a kínai triádok, sem a hongkongi szervezett bűnözés tagjai nem mernék ennyire nyíltan kimutatni hovatartozásukat.

A külföldi újságírók, írja a magazin egyszerűen képtelenek átlátni a jakuza valódi helyzetét.

"A külföldi újságírók száz százaléka meg van győződve róla, hogy a jakuza ugyanúgy működik, mint a maffia", írja a cikk szerzője. "Bizonyos mértékig ez a félreértés magától értetődő lehet, hiszen semmit sem tudnak a jakuza múltjáról. Ha a megalakulás idejéről akarunk beszélni, vissza kell mennünk az időben fél évezredet."

Tekintettel arra, hogy a jakuzák májátültetésére 2000 és 2004 között került sor, a Súkan Dzsicuva szerint a történet enyhén szólva gyanús.

"Jake Adelstein, az első újságíró, aki a májátültetésről írt a Washington Postban korábban Japán legnagyobb napilapjainál dolgozott. Megemlítette egy interjúban, hogy a történetet egy hamarosan megjelenő könyvben is ki fogja adni. Ezzel a cikkel esetleg csak némi nyilvánossághoz akart jutni", véli a Súkan Dzsicuva szerzője.

Széles körben ismert tény, hogy az USA nyomást gyakorol a japán kormányzatra, hogy keményebben lépjen fel a szervezett bűnözéssel szemben. A Súkan Dzsicuva ugyanakkor nem biztos abban, hogy ez olyan könnyű lenne. A japán magazin információi szerint az amerikai hírszerzők apránként jutnak hozzá a japán bűnszövetkezetek adataihoz.

"Máig a japán rendőrség alig adta meg 50 jakuza nevét és születési adatait az amerikai hatóságoknak, annak ellenére, hogy összesen mintegy nyolcvanezren vannak", írja a magazin. "Ahányszor az amerikai gazdasági vagy pénzügyi érdekek a tengeren túlig érnek, a CIA ott van az első sorban. Fontos, hogy tisztában legyünk valódi céljaival. Még ha az USA rossz szemmel is nézi a jakuzákat, valószínűleg az Japán érdeke, hogy ne táncoljon úgy, ahogy Amerika fütyül."

Japan Today