Mi lesz a Hamaoka-erőművel?

Ha atomerőműről van szó, a héten nem a fukusimai a főszereplő. Minden csatornán, minden hírműsorban szóba kerül a Hamaoka-atomerőmű. Nem kell megijedni, nincs semmi baj vele. Kivéve a fekvését:

Bár a dolgozók szép kilátásban gyönyörködhetnek, a márciusi földrengés és katasztrófa bebizonyította, hogy nem ez a legjobb elhelyezés egy atomerőmű számára. Ha már földrengés: a Hamaoka-erőmű a közeljövőre bejósolt Tókai-földrengés feltételezett epicentrumában helyezkedik el.

 

Az előző miniszterelnök, Kan Naoto be is záratta az atomerőművet a márciusi katasztrófa után.

Az atomerőmű 10 kilométeres körzetében fekvő négy város törvényhozói hétfőn jelentették be, azt szeretnék, hogy maradjon is zárva. Elsőként a makinoharai (Sizuoka megye) törvényhozó testület fogadta el a határozatot, mely szerint “addig zárva kell maradia, amíg 100 százalékos biztonságot nem garantál az üzemeltető. A polgárok életének és vagyonának biztonságát kell mindenek felett szem előtt tartani”. A határozatot a polgármester is támogatja, aki így kommentálta a határozatot: “Komolyan veszem a testület döntését és annak megfelelően teszem meg a következő lépéseket. A Hamaoka- erőműnek zárva kell maradnia.”

Az üzemeltető, a Csúbu Electric szeretné újra kinyitni az erőművet, úgy, hogy ígéretet tett arra, hogy jövő decemberig 18 méter magas gátat emeltet az erőmű elé és más lépéseket is tesz, hogy az biztonságos legyen.

The Japan Times