Mesterséges bőrt fejlesztettek a robotoknak

Japán kutatók bejelentették, hogy olyan gumit fejlesztettek ki, amely jól vezeti az elektromosságot, ezzel kézzelfogható közelségbe kerültek azok a robotok, amelyek az emberhez hasonlóan a "bőrükkel" érzik a hőmérsékletet és a nyomást.
 
Ez az első anyag, amely egyesíti a jól vezető, de merev fémek és a rugalmas, de szigetelő gumi tulajdonságait, jelentették be az Tokió Egyetem kutatói.

Az új anyagot elsősorban robotokhoz kívánják használni. Egy ilyen mesterséges bőrrel ellátott robot azonnal észreveszi, ha például nekiütközik egy kisgyereknek, magyarázta az egyik kutató.

Az új anyag képes eredeti méretéhez képest 2,3-szorosra nyúlni, és a legnagyobb nyújtás idején is még mindig az eredeti vezetőképesség felével rendelkezik. 38 százalékos nyúlást még a vezetőképesség változása nélkül képes elviselni – ez új világcsúcsnak számít.

Az ilyen bőrrel bevont kormánykerék képes lesz a jövőben a tenyér izzadásából, hőmérsékletéből és más adatokból kikövetkeztetni, hogy a sofőr alkalmas-e a vezetésre.

Intelligens matracokat is fejleszthetnek belőle, ágyhoz kötött emberek számára: az ágy érezné, ha egy testrész állandóan az ágyhoz nyomódik és enyhe elmozdulással megelőzné a felfekvéseket.

A kutatók fantáziája máris elszabadult: olyan tévét szeretnének fejleszteni, amely alapállapotban egy apró gumidarab, ha azonban kinyújtjuk, nagyméretű képernyővé változik.

Kyodo