Meghalt Szatosi Kon

Szatosi Kon, a többszörösen kitüntetett anime-rendező a múlt héten, 46 évesen elhunyt. Olyan nagyszerű egészestés animéket köszönhetünk neki, mint a Perfect Blue, a Millenium Actress vagy a Paprika.

A hokkaidói születésű Kon 1985-ben a Musasino Művészeti Egyetem diákjaként tűnt fel először mangarajzolóként. 1990-től kezdve készített animéket. A Paprika hozta meg számára az átütő sikert, mellyel 2007-ben elnyerte a brüsszeli Anima Nemzetközi Animeverseny közönségdíját.

Halálát hasnyálmirigy-rák okozta. Új filmjén, a Jumemiru Kikai-on (夢見る機械, Álmodó gép) dolgozott.

Mainichi

A Szaku magazin 5. évfolyamának 4. számában (2006. szeptember) készült róla cikk, elevenítsük fel, ezzel búcsúzva tőle!

“Szatosi Kon hokkaidói születésű rendező. A 43 éves művész nevéhez számos, nálunk is ismert alkotás fűződik, mint a Tokyo Godfathers vagy a Paprika. Ez utóbbi legújabb filmváltozata valószínűleg már csak jövőre kerül a mozikba, ám jól illeszkedik a most bemutatott két animéhez: főhőse egy nyomozó, aki mások álmába tett utazások során próbálja megtalálni a bűnöst.


Millenium actress

Láttál már olyan animét, amiben nem voltak vámpírok, óriási robotok, matrózruhás loliták, világ megmentése is csak alig, viszont az alkotók feltételezik rólad, hogy néha alapfokon még gondolkodásra is képes vagy? Ritka gyöngyszem a Millenium actress, egyrészt mert a forgatókönyv alapján mindennek gondolná az ember, csak nem rajzfilmtémának, másrészt mert az egész a szerelemről és A kulcsról szól.

A történet – az első képsorok ellenére – egy múlt századi színésznő életéről szól. Egy dokumentumfilmes,Tacsibana Genya régi kedvence, a híres Fudzsivara Csijoko életéről készít műsort. Megkeresi a már idős, harminc éve visszavonultságban élő hölgyet, és megkéri, meséljen el neki mindent. Magával hoz egy kulcsot is, amely Csijoko egész életét végigkísérte. Ahogy Csijoko beszélni kezd, a film ide-oda ugrál az időben (na nem mintha addig egy helyben maradt volna), a néző pedig beleszédülhet a történelmi szerepek és a valóság – a japán huszadik század – váltakozó kavalkádjába. Szerencsére a dokumentumfilmes és operatőr segédje gyakran feltűnik a jelenetekben, így könnyebb tippelni arra, mi igazi és mi az, ami csak egy filmen szerepel (addig is, amíg formába jövünk és megy magától:) ).

A szokásos animékhez képest kicsit lassabb a Millenium actress, ugyanakkor nagyon érdekes és főleg szép film. A színésznő, akiről az alkotás szól 1923-ban született a hírhedt kantói földrengés idején. Szerepein keresztül a tizenötödik századtól az űrkorszakig számtalan helyszínen találkozunk vele egy-egy jelenet erejéig. Valódi élete során megélhetjük vele a jelentősebb történelmi eseményeket – háborút, megszállást -, filmjei pedig az elmúlt fél évezreden vezetnek végig.

Plázacicával / izomtiborral ne nézd meg, de amúgy elég jó csajozós / pasizós film, ráadásul történelemleckének sem utolsó. Az ember eleinte csak kapkodja a fejét (hogyan került az űrhajós lány a szamurájcsatába?), később aztán meg valahogy magával ragad a néha melankolikus, néha vicces történet.

 

Perfect Blue

A filmet készítő Szatosi Kon a Perfect Blue óta vált igazán ismertté. A ’97-ben készült Perfect Blue ha lehet, még szokatlanabb műfajt – a pszichothrillert- ülteti át rajzfilre. Hogy még érdekesebb legyen, a rendezői változat enyhén szólva is elég durva, ehhez jön a hálás téma – az Idoru, azaz a pop idolok világa. Valaki találóan jegyezte meg, hogy olyan, mintha Alfred Hitchcock Walt Disney-vel csinált volna filmet.

Mima, a popsztár (arról, hogy némelyek milyen szinten képesek rajongani a japán sztárokért talán a Bábok című Kitano-filmből nyerhetünk képet) hihetetlen népszerűségnek örvend. Amikor észreveszi, hogy más irányba fúj a divat szele, menti, ami menthető: színészkarrierbe fog.

A bajok ezután kezdődnek, amiket nem részletezünk, de lesz benne meghasadt személyiség, film a filmben, vér, titokzatos ál-Mima, a valóság és a fikció ügyes keverése. Inkább felnőtteknek ajánlom, no és azoknak, akiket érdekel az otaku világa.

 

SPP