Még meg sem született, az atombomba máris megpecsételte a sorsát

Ikeda Hiroko az egyik legfiatalabb atombomba-áldozat, vagy ahogy ajapánok mondják: hibakusa volt. Még meg sem született, amikor édesanyja méhében olyan sugárdózist kapott, amely miatt egész életében súlyos remegés gyötörte. Haláláig tartó szenvedéseiről bátyja, a 72 éves Degucsi Teruo mesélt a diákoknak egy nagaszaki középiskolában.

– Húgom sorsa már születésekor meg volt pecsételve, mégis egész életében tetterős, vidám személyiség volt – mesélte egy interjúban, amit az 500 diáknak tartott előadás előtt adott.

Maga is hibakusa lévén Degucsi és várandós édesanyja is komoly sugárzást kapott. A bomba 1,4 kilométerre robbant lakásuktól 1945 augusztus 9-én. Ikeda ötéves kora óta egész testére kiterjedő remegéstől szenvedett.

– Még iskolába sem tudott járni a remegés miatt, és azt hiszem, sokat gondolkodott azon, miért jutott neki ilyen súlyos szenvedésekkel teli élet – mesélte Degucsi.

1968-ban hivatalosan is diagnosztizálták rajta, hogy az atombomba következményei miatt beteg. Ennek ellenére keményen küzdött a kór ellen. 1981 októberében egy látássérült férfival házasságot kötött. Édesapja az esküvő napján összeesett, majd néhány hónappal később meghalt. Férje fogyastékossága miatt nem tudott munkát találni, ezért az alkoholba menekült, végül 2006-ban belehalt szenvedélybetegségébe.

Férje halála után az asszony egy kutyával és egy macskával élt tovább, sok könyvet olvasott és gyakran járt karaokézni.

– Megpróbálom azt gondolni, hogy olyan boldog életet élt, mint a legtöbb ember abban a korszakban – mesélte Degucsi.

Ikedát idén májusban találták holtan lakásán. Agyvérzésben hunyt el. Degucsi 1997-ben kezdett előadásokat tartani az atombombáról és testvére életéről, abban a reményben, hogy a lehető legtöbb emberhez el tudja juttatni üzenetét a nukleáris fegyverek rettenetes hatásairól.

Mainicsi