Már csak a kígyóevés segít

A Shukan Post december 15-i számában beszámol egy hölgyről, aki egyedüliként évszázados hagyományt ápol a felkelő nap országában: utazó társulatával járja az országot és minden előadáson elfogyaszt egy élő kígyót. Korábban az országot számos vándortársulat járta, akik a helyi fesztiválokon léptek fel, ám mára csupán három csoport maradt. Egyikük az Irikata Kógjó.
Mióta a televízió érdekesebb műsorokat sugároz, az élő látványosságok vonzereje erősen megcsappant. Az utazó mutatványosok képtelenek tartani a lépést, hiába bizonyult korábban kész aranybányának egy-egy jobb előadás.
Az Irikata Kógjót 2001-ben alapították, ám évekig képtelenek voltak elegendő nézőt csábítani. Már-már úgy gondolták, hogy örökre vége ennek a szép hagyománynak, amikor jelenkezett náluk egy misztikus hölgy, Kojuki. Aki eleven kígyót eszik.
Kojuki egyetlen szót sem szól az előadás során. Állítólag húszéves, de senki sem tud róla semmi bizonyosat. Ő pedig nem nyilatkozik.
– Egy tízperces performanszot ad elő álló nap – mondta a csoport szóvivője a Shukan Post riporterének. – Egy forgalmasabb napon harminc kígyót is elfogyaszt. A Jaszukuni szentélynél tartott fesztivál idején a nyáron négy nap alatt 120 hüllőt fogyasztott el.
Kojuki előadása tipikus mintára épül: lassan előhúzza az újságpapírból a méteres állatot, az arcához emeli, lassan nyalogatja, miközben időt ad a közönségnek, hogy meggyőződjenek a kígyó valódiságáról.
Aztán szép lassan a szájába veszi a fejét, leharapja és komótosan megeszi az egészet, nem zavartatva magát attól, hogy a szájából csorog a vér.
– Kojuki úgy három évvel ezelőtt állt be a társulatba. Az emberek pedig elkezdték látogatni a sátrunkat. Nélküle semmi esélyünk nem lenne a túlélésre – mondta a szóvivő.

Mainichi