Manga: másképp látni a világot (2. rész)

Az "ismerősség" és a "kettősség érzete" a kulcs a mangához. Egy amerikai kiadó szerint a mangában leírt történetek valóban képesek több tucat köteten át fenntartani az érdeklődést.

Valóban, számos olvasó évtizedeken át falja a mangákat. Miucsi Szuzue, aki mostanában indítja be ismét a leghosszabb ideig megjelenő lánymangát, a Glass Mask-ot azokat a leveleket idézi, amelyekben az olvasók megírják, milyen sokat segített nekik Maya, a főhős kalandjainak követése a saját nehézségek leküzdésében.

– Mindig úgy éreztem, hogy sokat adok az olvasóknak – mondja Miucsi, aki éjszakákon át dolgozik a csaknem harminc évig futó sorozat új darabjain. – De nem kérem meg őket, hogy továbbítsák az üzeneteim. Azt vesznek ki belőle, amit akarnak.

Ez is a különleges vonzerő része.

Igazi japán stílusban a mondanivaló nem fanfárokkal érkezik. A Seattle-i Chin Music Press kiadójának nyilatkozata szerint "mindig az volt az érzésem, hogy az amerikai kultúra berúgja az ajtót; míg a japán becsusszan a küszöb alatt".Vegyük például a szusit: eleinte "undorító, nyers halként" kezdte a nyugati pályafutását, ma pedig a társasági, egészségtudatos emberek kedvenc eledele. A japán popkultúra minden területen hódít, egyrészt mert egzotikus, másrészt van értelme, harmadrészt pedig szórakoztató.

Ez a jelenség nem kerüli el a japán kormány figyelmét sem, amely nyíltan támogatja a "puha hatalom", azaz a szigetország művészi erejében rejlő lehetőségek térnyerését.

A követségek honlapjain is megtalálni a mangát és az animét. A kormányzati ismertetőanyagok manga-stílusban készülnek. Aszó Taró miniszterelnök talán az első a világon, akiről köztudott, hogy imádja a japán képregényt és közben az egyik legnagyobb gazdasági hatalom első számú vezetője.

Tavaly a második Nemzetközi Manga-díjat egy hongkongi művésznek adományozták, aki 46 ország – köztük Indonézia, Oroszország, Brazília, Nagy-Britannia, Szaúd-Arábia és Spanyolország – versenyzőit utasította maga mögé.

– Ahhoz, hogy javítsd a világ véleményét rólad, minden rendelkezésre álló eszközt be kell vetni – mondja Mondzsi Kendzsiró, japán korábbi iraki nagykövete. Aki természetesen gyorsan leszögezi, hogy a popkultúrának nincs szüksége kormányzatni segítő kézre.

Ugyanakkor nagy szerepet játszhat a japán nyelvet tanulók számának ugrásszerű növekedésében. 1990 óta háromszor annyian próbálják elsajátítani a japán nyelvet, számuk ma már hárommillióra tehető. 2005 és 2007 között egyedül az USA-ban 13 százalékkal nőtt a japánul tanulók száma.

Mondzsi úr levonja a következtetést: "A popkultúra vonzerejét használjuk fel az ország bemutatására."

Sok sikert kívánunk hozzá.

Amelia Newcomb (CS Monitor) írása nyomán