Kutatók a tengeri uborkáról

A tengeri uborka Japánban ínyencségnek számít, ráadásul nem csak egészséges, de talán még az impotencia elleni harc éllovasa is lehet.


A hagyományos kínai medicínában a tengeri uborkát univerzális gyógyszernek tekintik, amely segít a vesebántalmak, az izzadás és a termékenységi problémák elhárításában, beleértve a merevedési zavart.

A legendás gyógyhatásról szóló hírek felkeltették a medikusok érdeklődését is. Kínai, japán, orosz és amerikai kutatók közösen vizsgálják a tengeri uborkából kivont hatóanyagokat. A legújabb kutatások szerint az egyik ilyen anyag akadályozza a rákos sejtek túlburjánzását.

Az amúgy meglehetősen gusztustalan tengeri uborka bőrében rengeteg glükozamin és kondroitin található, mindkettő a köszvény ellen hatásos anyag. A hagyományos kínai orvoslásban hosszú életet adó, impotencia ellen ható ételként használták a tengeri uborkát, ám ezekre a hatásokra egyelőre nincs klinikai bizonyíték.

Ázsiában évszázadok óta fogyasztják. A kínaiak a "tenger ginsengjének" hívják, bár a piacokon a francia eredetű "beche-de-mer", (tengeri féreg) néven árulják. Levesben, olajban sütve, illetve szusiban nyersen fogyasztják.

Húsának 55%-a fehérje – nincs még egy ilyen állat a világon -, és mindössze két százalék zsír van benne. A kaliforniai halászok a 70-es évek óta figyeltek fel a tengeri uborkára, amikor felfedezték, hogy a Los Angeles-i kikötőben akadna rá vásárló. A kaliforniai vizekben gyakran hatvan centisre is megnő a tengeri uborka (ez a legtöbb kígyóuborka becsületére válna). Kisebb változatokat is halásznak, melyek harminc méter mély vízben élnek.

A kifogott példányokat feldolgozó üzemekben kibelezik, megfőzik, majd kiszárítják. A szárított tengeri uborkát Ázsia-szerte árulják. A legtöbbet Koreában és Kínában vásárolják, ezen túl Indonézia és Japán a legnagyobb fogyasztók. Sokkal kisebb mennyiség fogy a nyugati piacokon. A tengeri uborka kilója tíz-tizenötezer forintba kerül.

A rút tengeri uborka egészségre kedvező hatásaiért talán meg is érdemli a magas árat.

Mercury News