Közeleg a 2008-as szakura-szezon

 Image
Cseresznyevirágzás a Jojogi parkban

Már négy hét sincs a szakura virágzásáig – a meteorológusok közzétették a cseresznyefák virága borulásának várható időrendjét.
Ha az időjárás is úgy akarja, Tokióban március utolsó hetében és április elején lesznek a legszebbek a fák.

 Image
Cseresznyevirágzás-előrejelzés

A szakura, vagyis a cseresznye olyan fát jelent, amelynek gyönyörű szirmokat bont, ám a gyümölcse ehetetlen. Ez a fajta a Prunus serrulata, a japán nyelvben az ehető gyümölcsöt termő rokonra más szót használnak (szakuranbó). A "Szakura" elterjedt név is egyben.

A képeken a tavalyi cseresznyevirágzás látható. A "hanami" szó szerint virágnézést jelent – egy régi hagyományról van szó, az emberek a virágzó fák alatt töltenek egy délutánt a barátaikkal és sok-sok alkohollal. Hanamit leginkább szakurával, vagyis cseresznyevirággal tartanak, de a szilvafák virágait is meg szokták csodálni. Az éjszakai hanami ("jozakura", éjjeli szakura) gyakorlatilag ugyanolyan, mint a nappali: a legtöbb ember se éjjel, se napfényben nem nézi a virágokat, legalábbis amíg a pia tart. A tokiói Ueno parkban ezidőtájt papírlámpásopkat aggatnak a fákra, hogy éjjel is meg lehessen csodálni őket.

 Image
Szakura hanami parti