Kjuma szerint elkerülhetetlen volt a két atombomba

Immár szokásos formáját hozta a japán kormány: ezúttal a védelmi miniszter, Kjuma Fumio verte ki a biztosítékot. Szerinte a világháború végén Hirosimára és Nagaszakira ledobott két amerikai atombomba "elkerülhetetlen volt" és arra szolgált, hogy megakadályozza a Szovjetúnió hadba lépését a szigetország ellen.

A megjegyzés újabb fejfájásra adhat okot Abe Sinzó miniszterelnöknek, akinek a népszerűségét számos botrány tépázta meg.
Kjuma a Kasiva egyetemen tartott beszédet Csiba prefektúrában:
– Az én felfogásom szerint a bombák véget vetettek a háborúnak. Azt hiszem, ez elkerülhetetlen volt.
Az Egyesül Államok "a bombákat annak ellenére dobta Hirosimára és Nagaszakira, hogy tudta: a háborút mindenképp megnyerte" még az atomfegyver bevetése nélkül is.
Megjegyezte, hogy a Szovjetúnió készületeket tett a Japán elleni háborúra, és hozzátette: az USA valószínűleg így próbálta megakadályozni az oroszokat tervük végrehajtásában.
– Szerencsére nem foglalták el Hokkaidót. A legrosszabb esetben az északi szigetet teljes egészében elfoglalhatták volna – mondta.
Kjuma azt is elmondta, hogy máig nem biztos abban, hogy a bombák abszolút elkerülhetetlenek voltak, amikor már mindenképp nyerésre álltak.
Abe miniszterelnök is reagált az elhangzottakra: "A miniszter elmondta, hogyan gondolkoztak azokban a napokban az USA vezetői", érzékeltetve, hogy nem lát kivetnivalót az idézetben. Ugyanakkor a bombák túlélői nagyon felháborodtak.
A hirosimai túlélők vezetője, a 81 éves Kaneko Kazusi szerint "olyan megjegyzések ezek, amelyekből látszik, hogy az illetőnek fogalma sincs, micsoda szenvedést okozott az atombomba". Hozzátette: Kjuma nincs tisztában azzal, hogy számos áldozat a mai napig szenved a bomba okozta sérülésektől.
Nagaszakiban azt kifogásolták, hogy épp egy onnét származó politikus nyilatkozott így.
Óe Kenzaburó, a Nobel-díjas író szerint Kjuma megjegyzései "értelmetlenek, egy bűnöző gondolatai". Hozzátette: egy törvényhozó kötelessége, hogy kritikusan álljon hozzá a nukleáris fegyverekhez, az emberiség által létrehozott legnagyobb fenyegetéshez – ha komolyan a békére törekszik.
Politikai ellenfelei egyenesen megkérdőjelezték Kjuma alkalmasságát a védelmi miniszteri posztra.
Kjuma később a kritikákra úgy reagált: "sajnálatos, hogy nyilatkozatomból azt olvasták ki, hogy egyetértek az atombombák bevetésével". Utalt rá, hogy eredeti szándéka az volt, hogy kritizálja azt a hivatalos kormányzati álláspontot, amely nem foglalkozik Oroszország és az USA akkori motivációival.

Kyodo