Kínai és magyar dalok az Uránia Nemzeti Filmszínház színpadán

A Kínai Kulturális és Művészeti Központ újabb megtisztelő felkérésnek tett eleget. 2007. szeptember 15-én Zhang Yu, a Zenetagozat vezetője az Uránia Nemzeti Filmszínház színpadán lépett fel. Kínai hagyományos hangszeren (Gu Zheng) kínai és magyar dalok, népdalok csendültek fel, melyet XiaoFeng Cserkész Gábor ErHu-n, kínai vonós hangszeren kísért.

Zhang Yu elmondta: „… nagyon örülök annak, hogy egyre inkább előtérbe kerül a kínai zene és zeneművészet is, amely a kínai kultúrának egyik elválaszthatatlan része, összetevője. Az pedig, hogy a felcsendülő dalok kínai – magyar koprodukcióban hallhatóak, a Kínai Kulturális és Művészeti Központ sajátossága. Ezzel is bizonyítjuk: a zene a világon egy közös nyelv, amellyel megértik egymást az emberek. Így hát arra törekszünk, hogy saját példánkon keresztül megmutassuk a közös gyakorlások és a zeneművészet közösségépítő hatását, szép pillanatait, a kínai, magyar dalok gyönyörűségét…”

 

Image 

Az eseményen készült képek egy része a hivatkozásra kattintva tekinthetők meg: http://www.kinainfo.hu/index.php?mid=92

Egyedülálló módon, Magyarországon elsőként alakul olyan szakmai csoport, amely a kínai zenekultúrát, hangszereket – ezeken keresztül pedig a kínai kultúra és művészetek legjavát mutatja be-, és teszi hozzáférhetővé minden kedves érdeklődő számára. A Kínai Kulturális és Művészeti Központ 2007. szeptember 1-től megkezdte Zenetagozatának részleges megnyitásához szükséges feladatainak végrehajtását. A Tagozat vezetője Zhang Yu zenepedagógus, a Xi’an-i Zenei Főiskola operaénekese, Gu Zheng tanár. Feladata a Zenetagozat működésének szakmai koordinálása, vezetése, valamint az oktatási tematika kidolgozása is. Szakmai segítséget Tong Ge La Ge, mongol származású énekes nyújt, aki 2007 augusztusától tagja a Kínai Kulturális és Művészeti Központ Testületének. Tong művész úr köztiszteletben álló, a mongol éneklés egyik kiemelkedő alakja. A Zenetagozat kínai és magyar dalokat dolgoz fel és hangszerel át kínai hagyományos hangszerekre, így hívja fel a figyelmet a régi és a modern dalok közös gyökereire, a hagyományos kínai hangszerekre, valamint a zeneművészet fontosságára. A Zenetagozat célja jó alapokon nyugvó zenei alapképzés, mely során minél több magyar érdeklődő ismerkedhet a kínai zenével, hagyományos kínai hangszereken tanulhat majd. A Zenetagozat feladatának tekinti a kínai hagyományos és modern zenei művek, valamint a kínai zeneelmélet megismertetését, melynek érdekében 2007. szeptemberétől előadássorozatokat indít több kulturális és művészeti eseményen is. A Zenetagozat megnyitását a Kínai Kulturális és Művészeti Központ partnerei és kínai – magyar zenetanárok és művészek segítik.

 
A kínai zene, hangszerek és előadások iránti érdeklődéseket a ccca@kinainfo.hu e-mail címen várjuk!

 

Image

 

Image